Hlavní obsah

UEFA zkritizovala zamýšlený turnaj pro elitní evropské kluby

Praha

Evropská fotbalová unie (UEFA) zkritizovala myšlenku turnaje pro elitní kluby zaštítěného mezinárodní federací FIFA, o jehož možném vytvoření informovala televizní stanice Sky News. Takzvaná Evropská Premier League by podle UEFA byla nudná a ohrozila by její elitní soutěž Ligu mistrů.

Foto: Sport.cz

UEFA zkritizovala myšlenku turnaje pro elitní kluby (ilustrační foto)

Článek

Podle Sky více než 12 klubů z pěti nejlepších evropských lig jedná o založení turnaje, který by mohl odstartovat v roce 2022. V průběhu sezony by se utkávalo 18 celků, nejvýše umístěné týmy v lize by se kvalifikovaly do vyřazovací fáze.

Myšlenka evropské superligy se v minulosti objevila už několikrát, UEFA s ní však nesouhlasí. "O principech solidarity, postupů, sestupů a otevřených lig nebudeme vyjednávat. Tyto věci dělají z Ligy mistrů nejlepší sportovní soutěž na světě. UEFA a kluby jsou odhodlané budovat takovou sílu, ne ji zničit vytvořením superligy pro 10, 12 nebo 24 klubů, která by se nevyhnutelně stala nudnou," uvedla UEFA v prohlášení.

FIFA svou účast nevyloučila

Jedním z hlavních iniciátorů Evropské Premier League má být předseda Realu Madrid Florentino Pérez. Na zrod elitního turnaje je údajně nutné sehnat finanční krytí ve výši šesti miliard dolarů (138 miliard korun). Požadovanou sumu by mohla poskytnout banka JP Morgan, dluh by se následně splatil z příjmu z televizních práv.

FIFA svou účast na projektu nepotvrdila, ale současně ani zcela nevyloučila. "Nechceme komentovat a účastnit se jakýchkoli spekulací o tématech, které se objevují každou chvíli," uvedla mezinárodní federace.

Superligu ostře odsoudil například šéf španělské La Ligy Javier Tebas, který v minulosti kritizoval i prezidenta FIFA Gianniho Infantina.

"Podporovatelé této myšlenky ukázali nejen totální ignoraci směrem k organizaci i zvykům evropského a světového fotbalu, ale také pohrdání trhy s audiovizuálními právy," prohlásil Tebas. "Projekt takového typu by přinesl vážné ekonomické škody a vypadá dobře jenom tehdy, když jste v pět hodin ráno opilí v baru," dodal.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články