Hlavní obsah

Ukrajinský reprezentant Moraes bude po útěku hrát v Brazílii

Naturalizovaný ukrajinský fotbalový reprezentant Júnior Moraes bude v kariéře pokračovat v rodné Brazílii v týmu Corinthians. Čtyřiatřicetiletý útočník působil na Ukrajině deset let, po zahájení ruské agrese ale stejně jako další krajané a spoluhráči z Šachtaru Doněck ze země uprchl. Ačkoliv Moraes brzy našel nové angažmá, jen těžko se podle svých slov může momentálně soustředit na fotbal.

Foto: Profimedia.cz

Reprezentant Júnior Moraes v ukrajinském dresu.

Článek

"Stále je pro mě velmi těžké o tom všem mluvit. A dokud bude válka pokračovat, těžko se na tom něco změní," řekl Moraes během tiskové konference v tréninkovém centru Corinthians. "Jsem v kontaktu s lidmi, kteří na Ukrajině zůstali. Každý den se s nimi bavím, potřebují naši podporu," vyzval rodák ze Santosu, jenž sám podpořil válkou sužovanou zemi částkou 50.000 eur (asi 1,3 milionu korun).

Ukrajinská liga je kvůli ruské invazi přerušena a hráči mohou díky výjimce FIFA podepsat smlouvu jinde. Na konci února ze země společně odcestovalo 12 brazilských hráčů Šachtaru a dva jejich krajané z Dynama Kyjev. Únikovou cestou přes Moldavsko nebo Rumunsko se do Brazílie vrátila zhruba padesátičlenná skupina včetně rodinných příslušníků fotbalistů.

Moraes pomáhal ze země i dalším krajanům, kteří mnohdy nehrají ve špičkových klubech a nemají takové kontakty a finanční možnosti. "Před touto sezonou se počet Brazilců na Ukrajině asi ztrojnásobil. Často hledají novou výzvu a větší herní vytížení," vysvětlil a dodal, že jediným řešením pro všechny je co nejrychlejší ukončení ruské agrese.

Moraes obdržel ukrajinské občanství před třemi lety. Za reprezentaci odehrál 11 zápasů a jednou skóroval. V ukrajinské lize nastupoval za Metalurg Doněck, Dynamo Kyjev a od sezony 2018/19 za Šachtar.

Reklama