Hlavní obsah

Velký neklid v hotelu. Ukrajince a Rusy v Turecku ubytovali pod jednou střechou

Skončilo to pěstním konfliktem. S ohledem na okolnosti společný pobyt ruských a ukrajinských fotbalistů pod jednou střechou snad ani nemohl proběhnout v poklidu. V tureckém Beleku v hotelu zvaném Royal Seginus tráví část zimní přípravy ukrajinský FC Minaj a společně s ním tam dlel i ruský Šinnik Jaroslavl. Ten ovšem jen do doby, než se předčasně odstěhoval.

Foto: FC Minaj

Tým FC Minaj na archivním snímku.

Článek
Fotogalerie

Ruské i ukrajinské týmy už léta jezdí za zimní přípravou do Turecka na tamní riviéru. Doby, kdy spolu vcelku logicky hrávaly přátelské zápasy, jsou ale pryč.

Z dostupných zpráv z obou táborů se napětí mezi FC Minaj a Šinnikem Jaroslavl dalo v hotelu krájet. Bylo zjevně jen otázkou času, než se něco přihodí. Z pohledu Ukrajinců, kteří tvrdí, že jim byl slíben hotel bez Rusů, to odstartovalo údajně nevhodné chování jednoho z hráčů Jaroslavle k zaměstnankyni hotelu.

Podle dalšího líčení se jí dostalo rázné ukrajinské podpory a zastání. První bitka byla na světě.

Několik hráčů Minaje poté údajně obviňovalo hráče Jaroslavle, že podporují invazi na Ukrajinu a nestaví se proti politice Vladimira Putina. Personál hotelu sice některým náznakům konfliktu zabránil, ale ne na dlouho. Ve společnosti Ukrajinců a Rusů a na pozadí válečného střetu se domácí zaměstnanci dostávali do nezáviděníhodné a těžko řešitelné situace.

Společný pobyt přitom podle dostupných informací rozhodně nebyl v plánu. Vše se ale změnilo v důsledku zemětřesení, po němž byla řada hotelů na riviéře vyhrazena pro místní občany těžce postižené zemětřesením. Proto se oba týmy potkaly v jednom podniku...

Řešit rusko-ukrajinský konflikt nakonec přijela záchranka a s ní i police, která vydržela až do chvíle, než Rusové opustili hotel. Četné šrámy byly na obou stranách.

FC Minaj později zopakoval v oficiálním vyjádření, že důvodem střetu bylo ´,hanebné chování fotbalistů ruského týmu vůči zaměstnankyni hotelu a provokativní výkřiky (směrem k hráčům celku z předměstí Užhorodu)´.

Oficiálně reagovali i Rusové. „Naši hráči se ukázali jako opravdový tým, postavili se za svého spoluhráče, který byl napaden. Podle výsledků lékařské prohlídky nebyla u hráčů Šinniku zjištěna žádná vážná zranění. V tuto chvíli je náš tým v bezpečí a klub se rozhodl přestěhovat do jiného hotelu, aby se vyhnul dalším konfliktům," stojí v prohlášení Šinniku, který podle svých dalších vyjádření měl hotel zamluvený dlouho dopředu. Podle ruských médií se Ukrajinci na potyčku připravovali, provokovali politickými hesly.

Nebyl to první podobný konflikt v Turecku. Zahraniční média již dříve informovala o incidentu útočníka Šachtaru Doněck Danyla Sikana, který na soustředění zmlátil ruského turistu poté, co měl pronášet proputinovská hesla a vykřikoval ´Sláva Rusku´. Skončil v nemocnici s poraněním mozku.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň