Hlavní obsah

Rusko nesmí na OH v Paříži, shodli se ministři 35 sportovních velmocí na summitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všech 35 zemí přítomných při pátečním online summitu ministrů sportu a dalších představitelů se shodlo na tom, aby Mezinárodní olympijský výbor zakázal Rusům startovat na olympiádě v Paříži 2024. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při promluvě k účastníkům summitu prohlásil, že přítomnost Rusů na olympijských hrách by byla "projevem násilí a podporou teroru.“

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Představitelé sportovních velmocí zaslali šéfovi MOV Thomasi Bachovi jasný vzkaz.

Článek

Informaci o výsledku summitu přinesla jako první agentura Reuters s tím, že vedle všech evropských sportovních velmocí se jednání zúčastnily i USA, Kanada a Japonsko. Česko zastupoval předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek a měl svůj postoj naprosto shodný s jednomyslným závěrem jednání.

Cílem měla být koordinace jednotné reakce na situaci, kdyby Mezinárodní olympijský výbor umožnil startovat na olympijských hrách ruským a běloruským sportovcům, o čemž začal v lednu uvažovat. Uvedl totiž že „prozkoumá cestu", jak by se sportovci z obou zemí mohli do Paříže dostat.

„Tenhle směr jsme zvolili z toho důvodu, aby nebylo nutné přistoupit k bojkotu. Jsme v něm jednotní a postoj MOV je pro nás světem vzdáleným od válečné reality," uvedla po jednání pro agenturu Reuters litevská ministryně sportu Jurgita Siugzdinieneová.

Reklama