Hlavní obsah

VIDEO: Drogbova penalta odstartovala v Dakaru inferno

Sobotní zápas kvalifikace o mistrovství Afriky v senegalském Dakaru, kam přijeli hráči Pobřeží slonoviny, byl přerušen kvůli výtržnostem domácích fanoušků. Ti po proměněné penaltě Didiera Drogby na 2:0 začali bouřit a založili na stadiónu několik ohňů. Poté zaházeli hrací plochu předměty všeho druhu. Zatím je nahlášeno deset zraněných, a to včetně senegalského ministra sportu El Hadjiho Malicka Gakoua.

Nepokoje na stadiónu v Dakaru

 
Článek
Fotogalerie

Mezinárodní fotbalová federace FIFA již dopředu utkání vyhodnotila jako rizikové a její odhad se bohužel potvrdil. Emoce vytryskly patnáct minut před koncem, kdy byla nařízena penalta proti domácímu mužstvu, kterou následně proměnil bývalý útočník Chelsea Didier Drogba.V utkání tak dosáhl druhého zásahu a celkové skóre kvalifikačního dvojzápasu zvedl na 6:2 ve prospěch svého týmu.

„Jídlo, pití a všechno, co se dalo házet, skončilo na hřišti." řekl pro BBC americký student Chris Fuglestad, navštěvující školu v Dakaru. „Fanoušci zapalovali odpad a vlajky, přičemž nezapomněli ani na ty vlastní. Přesto jsme se cítili bezpečněji na stadiónu než vně jeho zdí. Čekali jsme na tribunách, až se situace uklidní, přestože všude kolem bylo spouta slzného plynu."

Množství příznivců Pobřeží slonoviny bylo nuceno utíkat před násilím přes hřiště. Policie pak pod hradbami ze štítů vyvedla nekonfliktní návštěvníky ven ze stadiónu. Mezitím stále musela čelit předmětům, které na ně házeli senegalští výtržníci.

Byť se utkání nedohrálo, hosté o výhru zřejmě nepřijdou

Po čtyřiceti minutách bylo rozhodnuto, že utkání se už dohrávat nebude. Zahraniční reportéři informovali o tom, že boje pokračovaly i na ulicích v okolí stadiónu. Africká fotbalová federace zatím nevydala žádné oficiální vyjádření, ale bylo naznačeno, že senegalský tým bude sankcionován.

Hráči Manchesteru City Yaya a Kolo Touré v zápase nastoupili na straně Pobřeží slonoviny. Premier League vydala prohlášení o tom, že oba hráči vyvázli z utkání bez úhony.

Africká fotbalová konfederace podle agentury Reuters pravděpodobně přiřkne vítězství i postup týmu Pobřeží slonoviny. Dalšími jistými účastníky lednového závěrečného turnaje v JAR jsou po sobotních odvetách Ghana, Mali, Maroko, Nigérie, Tunisko a po napínavém penaltovém rozstřelu také obhájci titulu ze Zambie.

Reklama

Související témata: