Hlavní obsah

VIDEO: Katar připravuje pro MS ve fotbale stadióny jako rybářskou loď či mušli

PRAHA

Bude to nejspíš fotbalový šampionát, jaký svět ještě neviděl. Na jedné straně nulová fotbalová tradice a tropická vedra, na druhé straně nabídne MS v Kataru v roce 2022 fotbalové arény v podobě nevídaných architektonických skvostů. Kandidaturu ministátu z Perského zálivu sice provází vážná podezření z korupce a řada jiných obav, ale nutno přiznat, že alespoň podle virtuálních vizualizací, budou stadióny pro MS lahůdkou pro oči.

Takhle má vypadat stadión Al-Rayyan pro MS v Kataru.

Článek

Kvůli extrémně vysokým teplotám v této části světa během léta se dokonce zvažovalo přesunutí šampionátu do zimních měsíců, ale revoluční termínová novinka se nejspíš konat nebude. Zničující výheň kolem 50 stupňů Celsia má tlumit speciální chladící technologie poháněná solární energií, která má dostat teplotu na stadiónech na přijatelných 27 stupňů

„Technika funguje, dokážeme stadióny chladit. Navíc jsme ekologickou zátěž snížili na minimum,“ chlubil se předseda organizačního výboru Mohamed bin Hamad bin Khalifa Al-Thani.

Zatím jsou k dispozici náhledy pěti nových či inovovaných stadiónů od designerské firmy Albert Speer & Partner.

Al Rayyan Stadium například má dostat unikátní novou vnější fasádu v podobě obřích obrazovek, kde se budou promítat zápasy a aktuality z turnaje. Stánek nedaleko Dauhá má oproti současnému stavu navýšit kapacitu na necelých 45 tisíc míst.

O pár stovek více fanoušků pojme Al Shamal Stadium na severu země. Jeho neobvyklý tvar s výrazně snižující se střechou je inspirován tradiční rybářskou lodí. Na stadión se mohou fanoušci dostat přes most Katarsko-Bahrajnského přátelství.

Dalším stánkem poblíž Dauhá bude Al Gharafa Stadium s kapacitou těsně pod 45 tisíc fanoušků. I ten má dostat novou fasádu v podobě pletence barevných stuh, které budou obsahovat barvy vlajek všech zúčastněných států.

Velkou pozornost poutá i asymetrická struktura Al Khor Stadium, který svým vzhledem připomíná obří mušli. Má pojmout přes 45 tisíc příznivců.

Katařané si předsevzali, že první stadión má být dokončen v roce 2015. Ostrou zatěžkávací zkoušku má pro katarské stadióny a zázemí být Pohár konfederací v roce 2021.

Reklama

Související témata: