Hlavní obsah

VIDEO: Po útoku na fotbalisty Toga už tři mrtví, tým odstoupil ze šampionátu

LUANDA

Fotbalisté Toga, kteří se v pátek cestou na mistrovství Afriky v Angole stali terčem ozbrojeného útoku, odstoupili ze šampionátu. Na týmový autobus zaútočil muž se samopalem, který zastřelil řidiče a devět lidí zranil. Další dva členové výpravy zemřeli na následky zranění v sobotu.

Foto: Reuters

Záběry zachycující fotbalisty Toga bezprostředně po napadení autobusu samopalníkem

Článek

Největší hvězda tožského výběru Emmanuel Adebayor, který zraněn nebyl, už v pátek naznačil, že fotbalisté nehodlají riskovat život. "Pokud nebudeme mít ohledně bezpečnosti jistotu, tak odjedeme," řekl útočník Manchesteru City stanici BBC. To se v sobotu potvrdilo, odstoupení z turnaje oznámil ministr a mluvčí tožské vlády Pascal Bodjona.

Emmanuel Adebayor (vpravo) bezprostředně po napadení autobusu fotbalistů Toga samopalníkemfoto: Reuters

Obránce Serge Akakpo byl zasažen dvěma kulkami a ztratil mnoho krve. Podle Adebayora se fotbalisté báli, zda hráč rumunského klubu Vaslui přežije. Akakpo se podrobil operaci a jeho stav je stabilizovaný.

Střelec zranil i náhradního brankáře Kodjoviho Obilaleho, dalším hráčům lékaři v nemocnici ošetřili menší rány na nohách, rukách a v obličeji. "Myslím, že nikdo z kluků v noci nedokáže usnout," řekl Adebayor. Togo má rozehrát skupinu B v pondělí utkáním s Ghanou.

Pořadatelé tvrdí, že výprava Toga nedodržela dohodu a udělala chybu. "Pravidla byla jednoznačná. Žádný tým neměl cestovat autobusem. Nevím, co je k tomu vedlo," uvedl člen organizačního výboru Virgilio Santos. "Ve městě by se nic takového nestalo," řekl listu A Bola. "Žádali jsme všechny týmy, aby nás informovaly o čase svého příjezdu a dodaly čísla pasů svých hráčů. Togo jako jediné to neudělalo," dodal.

Zprávu o incidentu si vyžádala od Africké fotbalové konfederace mezinárodní federace FIFA, která vyjádřila politování a sympatie tožské reprezentaci.

K útoku na fotbalisty se přihlásila separatistická skupina FLEC, bojující za osamostatnění angolské části Cabinda, kde k napadení došlo.

Reklama

Související témata:
  Leverkusen - AS Řím dnes 21 : 00
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.