Hlavní obsah

Vyšehrad přeřazený do přeboru. FAČR už trestá v Berbrově kauze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyšehrad od příští sezony namísto v České fotbalové lize jen v pražském přeboru, soudcovské trio Zdeněk Koval, Jiří Musil a Miloš Vinter na osm let odstaveni od všech fotbalových aktivit. To je první resumé Etické komise FAČR vynesené v tzv. Berbrově kauze, v níž se manipulovalo s výsledky zápasů, uplácelo a děly se další převeliké čachry. V režii někdejšího sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze a také bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra.

Předseda Etické komise FAČR Jan Eisenreich o trestu pro VyšehradVideo: FAČR

 
Článek

Etická komise začala zápasem národní ligy mezi Vyšehradem a Chrudimí, který se hrál 7. června loňského roku. Podle policejních odposlechů i dalšího šetření slíbil Rogoz třem zmíněným rozhodčím úplatek v úhrnné výši 170 tisíc korun. Samozřejmě za adekvátní výpomoc Vyšehradu... Ten ovšem prohrál 1:3, takže k předání peněz nedošlo.

I tak to Eisenreichova komise sečetla rozhodčím i Vyšehradu.

Sudí jsou na osm let vyloučeni z fotbalových řad a potrestáni pokutou 25 tisíc korun, Vyšehrad spadl o dvě soutěže níž.

Z ČFL až do přeboru.

Na osmnáct měsíců může zapomenout na funkci delegáta Miroslav Svoboda. A také za machinace, které se děly kolem zápasu Vyšehradu s Líšní hraném 30. května 2020. „Neoznámil disciplinární přečiny úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže, přestože se o jejich páchání věrohodně dozvěděl," praví se v rozhodnutí Etické komise FAČR.

Ta trest pro Vyšehrad zdůvodnila tím, že ... „se s vědomím funkcionáře klubu Romana Rogoze dopustil vícečetných disciplinárních přečinů úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže."

Dakš verdikt by měla Etická komise vynést 28. prosince, kdy její jednání pokračuje a kdy se bude zabývat další větví Berbrovy kauzy a osobami s ní spojenými.

Otázkou ovšem je, koho může ještě trestat, když z 22 osob zadržených při loňské razii Národní centrály proti organizovanému zločinu zůstali členy Fotbalové asociace pouze tři zmínění rozhodčí, delegát Svoboda a fotbalista M. Uvíra.

Může ovšem dojít na jednotlivce figurující v policejních odposleších akce „Šváb" mezi nimiž je řada rozhodčích soudcujících nejvyšší domácí soutěž. A časem dost možná také na další kluby.

Reklama