Hlavní obsah

Vystudovaná záchranářka a praktikující fyzioterapeutka už z fotbalu zaplatí bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plné stadiony jako na probíhajícím mistrovství světa fotbalistek nejsou v českých podmínkách zvykem. Ženský fotbal se přesto i v tuzemsku zvedá. „Hlavně kluby první čtyřky se hodně snaží podmínky pro hráčky stále vylepšovat,“ poukazuje Diana Bartovičová. Kapitánka pražské Slavie je hostem posledního dílu klubového Totálního podcastu.

Foto: slavia.cz

Diana Bartovičová je kapitánkou Slavie.

Článek

Šéf Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino si mne ruce. Probíhající mistrovství světa žen v Austrálii a na Novém Zélandu vydělalo přes 570 milionů dolarů (více než 12,6 miliardy korun). FIFA tak na turnaji neprodělala.

K takovým ziskům má český ženský fotbal hodně daleko. „Můj první měsíční plat ve Slavii byl patnáct stovek českých korun. Teď už z něj bydlení zaplatím," ilustruje pokrok slovenská reprezentantka.

Ve třiceti letech je pamětnicí. V české lize působí již šestnáct let. Nejprve na Slovácku, teď už dvanáctou sezonu ve Slavii. Na české scéně se najdou i hráčky, které se věnují jen fotbalu. Diana Bartovičová je jiný případ. Vystudovaná záchranářka a praktikující fyzioterapeutka.

„Mám i povolání, což jsou má zadní vrátka. Kdyby se mi něco stalo, abych měla kam jít. Už nejsem nejmladší," usmívá se kapitánka.

„Záchranář byla první střední škola, kterou jsem šla studovat. Jenže když jsem ji dodělala, zjistila jsem, že to nejde skloubit s fotbalem. Naopak fyzioterapie se k tomu nabízela jako vhodná. Souhrou okolností jsem se hned po škole dostala do zaměstnání, kde mi fotbal tolerují," líčí Bartovičová.

Sestřih odvetného zápasu 3. předkola Evropské ligy Dnipro-1 - Slavia PrahaVideo: O2 TV Sport

Slávistky již v sobotu odstartují nový ligový ročník. V úvodním kole přivítají ostravský Baník, sedmý tým sezony 2022/23. Utkání se odehraje od 14:00 na domácím stadionu v Horních Měcholupech. Jde tedy vlastně o předehrávku mužské Fortuna ligy, v níž sešívaní v neděli hostí rovněž Baník.

„Ženský a mužský fotbal srovnávat nelze. Oba mají své vlastní kouzlo. Naším cílem v nové sezoně je obhájit double a znovu postoupit do Ligy mistrů. A pokud se to povede, uhrát v ní víc bodů než posledně," velí kapitánka.

Reklama

Související témata: