Hlavní obsah

Uhrin: Je výhoda hrát teď proti ukrajinským týmům, Provod je pořád spíš středový hráč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový trenér Dušan Uhrin mladší věří, že fotbalová Slavia projde přes Zorju Luhansk do základní skupiny Evropské ligy stejně jako Plzeň přes Tobol Kostanaj do základní skupiny Konferenční ligy. Bývalý kouč obou zmíněných českých pohárových zástupců v rozhovoru pro Sport.cz rozebírá i prolomení střeleckého půstu útočníka sešívaných Václava Jurečky v odvetě proti Dnipru-1. „Je pracovitý a pro Slavii potřebný,“ soudí Uhrin.

Sestřih odvetného zápasu 3. předkola Evropské ligy Dnipro-1 - Slavia PrahaVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Trenér Jindřich Trpišovský byl nespokojený s prvním poločasem odvety proti Dnipru-1, výkon Slavie v něm měl plno rezerv. Kde vidíte příčiny?

Byly změny v obraně, třeba Ousou v poslední době nehraje dobře, na něm to bylo znát. Nicméně výsledek 3:0 z prvního utkání napovídal, že odveta bude ze strany Slavie zpočátku opatrná. Navíc v první půli měla dvě obrovské šance, kdyby alespoň jednu proměnila, byla by úplně v klidu. Inkasovala sice zbytečný gól z velké dálky, ale celkově si myslím, že dvojutkání s Dniprem kontrolovala. Brzy vyrovnala, pak už neměla žádný problém.

První gól v sezoně vstřelil Václav Jurečka. Jak moc nejlepšímu ligovému kanonýrovi uplynulého ročníku tahle trefa pomůže?

Jemu pomůže určitě. Všiml jsem si, jak se všichni semkli a gól mu přáli. U něj záleželo jen na tom, aby dával branky. Důvěru trenéra Trpišovského měl, nastupuje v každém utkání. V lize proti Hradci i v prvním zápase proti Dnipru góly vstřelil, ale ani jeden nebyl kvůli ofsajdu uznán. Do šancí se dostává, svou pracovitostí navíc vytváří příležitosti pro ostatní.

Zasloužil si důvěru, i když góly nedával?

Jak zmiňuji, je pracovitý a pro Slavii potřebný. Dokáže se vrátit a pracovat i v defenzivní části. Že se teď na chvíli zasekl, nic neznamená. Před rokem taky moc góly nedával, ani tolik nehrál a pak se rozstřílel. Důvěra je důležitá, on ji splatí.

Foto: Sport.cz

Dušan Uhrin mladší byl před časem hostem pořadu Přímák na Sport.cz

Jak se vám líbí na levém beku Lukáš Provod?

Je známé, že hráči ve Slavii hrají na více postech, nevidím na tom nic špatného. Vezměte si například Oscara, který hrál taky beka a teď nastupuje ve středu zálohy. Ale osobně si myslím, že Provod je pořád spíš středový hráč. Když ho mužstvo potřebuje na levém beku, tak proč ne. Je levonohý, nehraje tam špatně, má dobrý centr, ale není takový jako Jurásek.

Zmínil jste stopera Aihama Ousoua, který dostal příležitost v posledních dvou zápasech. Není v pohodě?

Podle mě se ještě ani do pohody nedostal. Od samého začátku mi do hry Slavie úplně nesedí, pořád u něj velký posun nevidím. V obranné fázi dělá veliké chyby.

Slavia si zajistila účast v základní skupině jednoho z evropských pohárů. Je to pro ni úleva, že?

Je to důležité pro Slavii i český koeficient. Proti Dnipru hrála velice dobře v prvním zápase doma, soupeře předčila podle mě o třídu, byla na něj dobře takticky připravená. Uvidíme, jestli bude takto připravená i na dalšího protivníka.

Tím bude v posledním předkole Evropské ligy další ukrajinský celek Zorja Luhansk. Měla by přes něj Slavia postoupit?

Domnívám se, že ano. Myslím, že je teď výhoda hrát proti ukrajinským týmům. Ty mají své problémy. Podívejte se, že za Dnipro nastoupili v základní sestavě jen Ukrajinci, to se v minulosti nestávalo. Další plusem pro Slavii je, že ukrajinská mužstva nehrají na svém hřišti, na každý zápas musí cestovat. Pevně věřím, že sešívaní postoupí.

Jaké šance má podle vás Plzeň, kterou čeká v posledním předkole Konferenční ligy Tobol Kostanaj?

I Plzeň by měla postoupit. V jejím případě bude hrát roli cestování a teplotní rozdíl, v Kazachstánu bude obrovské vedro, s tím se budou muset vyrovnat.

Jak s tím bojovat?

Je to změna. Musíte co nejméně času strávit v tom vedru venku, vyhýbat se sluníčku, abyste nebyli dehydrovaní. Počítám, že vše prokonzultují s odborníky, budou připravení.

Pozorujete na Plzni, že se dostává do herní pohody, byť maltská Gzira nebyla silným soupeřem?

Co si budeme povídat, byl to hodně slabý soupeř. Řekl bych, že na úrovni naší druhé ligy. Ale to nevadí, Plzeň se rozehrává i v lize, mělo by jí to jen pomoct. Konečně se v její sestavě začaly objevovat nové tváře, které to mohou rozhýbat a vytvořit konkurenci. Mladší hráči jsou motivovanější a nadšení. Jejich mix se zkušenějšími hráči týmu pomůže. Plzeň bude určitě aspirant na špičku ligy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.