Hlavní obsah

Vyznamenání pro Nedvěda a Fibingerovou, na Jaroše se nedostalo

Dočkali se bývalý excelentní fotbalista a úspěšná atletka. Pavel Nedvěd a Helena Fibingerová se coby zástupci sportovců ocitli mezi těmi, kteří byli vyznamenáni prezidentem republiky v rámci tradiční ceremonie při příležitosti státního svátku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalista Pavel Nedvěd ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Článek

Oba po osmé večerní hodině mohli z pódia ve Vladislavském sále Pražského hradu vyslechnout slavnostní fanfáru i projev Miloše Zemana, který zmínil přínos sportovců pro zvyšování prestiže země ve světě. Bylo definitivně jasné, že medaile Za zásluhy je nemine.

O Nedv ědově vyznamenání se ale spekulovalo už zhruba měsíc od doby, kdy byl se Zemanem na návštěvě Číny. Rovněž tak se v posledních dnech počítalo s tím, že dojde i na atletickou mistryni světa, navržen poslanci byl také horolezec Radek Jaroš, ale mezi oceněnými nakonec nebyl.

Nedvěd v roce 2003 získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. To se před ním z Čechů povedlo jen Josefu Masopustovi. Ten byl také prvním českým vyznamenaným fotbalistou v novodobé éře, medaili Za zásluhy na Hradě převzal v roce 2006. Antonín Panenka ji dostal o dva roky později, před třemi lety byl oceněn Ivo Viktor. A teď Nedvěd.

Je spjat s úspěchy české reprezentace. Coby čerstvému viceprezidentovi Juventusu, za který hrál, mu mohla pokazit večer snad jen aktuální prohra lize na hřišti Sassuola 0:1.

S Fibingerovou se přiřadil k plejádě již dříve vyznamenaných sportovců, mezi nimiž nechybí Jaromír Jágr, Dominik Hašek či manželé Zátopkovi.

Medaile Za zásluhy Zeman udělil během tradiční ceremonie celkem 32 lidem.

Reklama

Související témata: