Hlavní obsah

Z ochozů do války! Ukrajinští ultras se hlásí k armádě a chtějí bojovat proti Putinovi

Řada ukrajinských sportovců z různých odvětví, včetně například boxerských bratrů Kličkových nebo biatlonisty Dmytra Pidručného, se rozhodla bránit svou vlast proti ruskému agresorovi se zbraní v ruce. Nyní se k nim chtějí připojit i radikální fotbaloví fanoušci, kteří na sociálních sítích prohlašují, že chtějí vstoupit do armády jako dobrovolníci a bojovat proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Foto: @v_solohub, Twitter

Ukrajinští ultras dříve při jednom ze zápasů například zapálili ruskou vlajku.

Článek

Již téměř tři týdny trvající válka na Ukrajině jejím obyvatelům zcela změnila život. Sport je v tuto chvíli nepodstatný. Řada sportovců se však rozhodla svou vlast bránit vojensky, někteří za ni už položili život. Do armády nyní jako dobrovolníci chtějí narukovat fotbaloví fanoušci.

„Jsme připraveni bojovat. Zabijeme všechny okupanty, kteří přijdou do naší země," otevřeně a tvrdě hlásí ultrapravicové hnutí Dynama Kyjev. Vyzvali také všechny čestné občany, aby protestovali před ruskou ambasádou či se obrátili na svou vládu a nařídili jim bojovat proti společnému nepříteli, kterým je Rusko.

Členové fanouškovské skupiny „Hoods, hoods, klan" klubu FK Arsenal Kyjev skrze video vzkázali, že jsou připraveni Ukrajinu bránit. „Naše Ukrajina prochází jedním z nejtěžších období ve své historii. Naše země čelí odvěkému nepříteli, který po staletí ohrožuje naši vůli a nezávislost," řekli mimo jiné.

Mnozí ultras mají z minulosti s bojem zkušenosti. V roce 2013 se účastnili protestů proti tehdy ještě proruské vládě v Kyjevě během hnutí Euromajdan. A od roku 2014 jich dokonce velké množství bojuje za pluk Azov, což je jeden z polovojenských dobrovolnických praporů.

Reklama

Související témata: