Hlavní obsah

Česká biatlonová šampionka vyzývá: Modlete se za Ukrajinu! Mistr světa narukoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heslo, že politika do sportu nepatří, jde v těchto dnech stranou. Sportovci si uvědomují vážnost situace na Ukrajině a snaží se pomoci různými cestami. Bývalí boxeři Vitalij a Vladimir Kličkovi osobně brání Kyjev, další sportovci skrze sociální sítě vyjadřují okupované zemi podporu a vyzývají k finanční i materiální pomoci. Biatlonový mistr světa Dmytro Pidručnyj se rozhodl bránit svou rodnou vlast jako člen národní gardy. Dvojnásobná juniorská mistryně světa Tereza Voborníková si pro zlato na šampionátu v Soldier Hollow došla s cedulí s nápisem „Modlete se za Ukrajinu.“

Foto: Český biatlonový svaz

Tereza Voborníková si pro zlato došla se vzkazem pro Ukrajinu.

Článek

Situace na Ukrajině nenechává nikoho chladným a úzce se dotýká i sportovního světa. Sportovci napříč odvětvími vyjadřují těžce zkoušené zemi podporu, jiní se rozhodli bránit svou vlast vojensky a jsou schopni za ni položit život. Stejně jako biatlonový mistr světa ze stíhacího závodu z roku 2019 z Östersundu Dmytro Pidručnyj.

„Můj tým a já zůstáváme na Ukrajině, abychom chránili naše domovy a rodiny před ruskou armádou," napsal třicetiletý ukrajinský biatlonista na svém Instagramu. Zároveň oznámil, že nikdo z národního týmu už v letošní sezoně závodit nebude. Také žádá své fanoušky o pomoc, jak finanční, tak také mentální.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dmytro Pidruchnyi (@dmytro.pidruchnyi)

„Vyjděte do ulic ve svých městech a požádejte vládu a NATO, aby nám pomohly," napsal. Také prosí, aby lidé přijímali informace z ověřených zdrojů. Podle dostupných informací spolu s dalším reprezentantem, sdruženářem Dmytrem Mazurčukem, narukoval do ukrajinské národní gardy a čeká v kasárnách.

Pomoci obyvatelům Ukrajiny se snaží i čeští biatlonisté. Mikuláš Karlík se rozhodl vydražit kousky ze své olympijské kolekce, připojila se i mistryně světa Markéta Davidová nebo Eva Puskarčíková. Dvojnásobná juniorská šampionka ze sprintu a ze stíhačky Tereza Voborníková si pro zlato na šampionátu v Soldier Hollow došla s cedulí s nápisem „Modlete se za Ukajinu."

Prezident Českého svazu biatlonu a viceprezident IBU Jiří Hamza nesouhlasí s tím, aby ruští sportovci závodili v situaci, kdy jiní bojují ve válce. "A teď si představte, že v tom samém okamžiku Rus Loginov vyhraje závod Světového poháru. Můj osobní názor je, že v danou chvíli nemá Rusko na sportovní mapě místo, a to napříč všemi sporty. Tady není prostor pro kompromisy," řekl.

Hamza se snažil přesvědčit Mezinárodní biatlonovou unii, aby účast ruských a běloruských sportovců ve zbytku sezony zakázala. Marně, IBU v souladu se stanoviskem MOV jim dovolila startovat pod neutrální vlajkou. Obě země však svou účast zrušily samy. Hamza si zároveň myslí, že v současné situaci není sportování na mezinárodní scéně vhodné.

Šéf Českého biatlonu přišl také se soukromou iniciativou. Ve svém ubytovacím zařízení na Znojemsku je připravený poskytnout azyl rodinným příslušníkům všech představitelů ukrajinského biatlonu, jako jsou sportovci, trenéři nebo funkcionáři.

S prezidentem Ukrajinského biatlonového svazu Volodymyrem Brynzakem telefonicky domluvil, že pokud ukrajinští biatlonisté budou chtít, v Čechách mají k trénování dveře otevřené. "Víte, oni teď řeší opravdu úplně jiné věci než biatlon a sport. Tam je skutečná válka. Ukrajinský biatlon má od nás příslib, že jim Český svaz biatlonu zdarma poskytne tréninkové zázemí hned, jakmile to situace dovolí," uvedl Hamza.

Reklama

Související témata: