Hlavní obsah

Zákaz! Kapitánka ženské fotbalové reprezentace měla vysokou hladinu testosteronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na olympijských hrách v Tokiu zářila. Ve dvou zápasech v řadě dokázala vstřelit hattrick. Teď, na národním Africkém šampionátu, ale žádný gól nepřidá. Kapitánka a velká opora zambijské fotbalové reprezentace Barbra Bandaová měla vysokou hladinu testosteronu a federace jí zakázala účast.

Foto: Profimedia.cz

Barbra Bandaová (vlevo) během zápasu na LOH s Brazílií.

Článek

Dvaadvacetiletá Barbra Bandaová je velkou oporou ženské zambijské fotbalové reprezentace. Na olympiádě v Tokiu vstřelila hattrick Nizozemsku i Číně, ve které září ve svém klubu Šanghaj Šeng-Li. Díky svým výkonům se údajně dostala i do hledáčku Realu Madrid. Měla být hlavní hvězdou probíhajícího afrického šampionátu žen, ale nakonec se ho nemůže zúčastnit.

„Nemůžu vám říct skutečné důvody, radši se zeptejte CAF (Konfederace afrického fotbalu, pozn. aut.)," řekl trenér Zambie Bruce Mwape, protože prvotní důvod nepřítomnosti Bandaové byl uveden jen jako zdravotní důvody.

Brzy se však objevily zprávy o tom, že předturnajové testy odhalily u Bandaové vysokou hladinu testosteronu, která překročila limity stanové CAF a FIFA. Oficiální pravidla CAF vyžadují, aby týmoví lékaři potvrdili, že „hráčky byly vyšetřeny za účelem ověření jejich pohlaví a že nevykazují žádné zjevné odchylky v sekundárních pohlavních znacích, a proto se předpokládá, že jsou ženského pohlaví."

Zambijská fotbalová asociace uvedla, že pravidla CAF jsou přísnější než pravidla Mezinárodního olympijského výboru, který však sportovkyně s vysokými hladinami testosteronu nutí pomocí léků je snižovat. Zřejmě nejznámější sportovkyní, které se tento problém týká, je atletka Caster Semenyaová, která uvedla, že jí po lécích bylo špatně, přibrala a dostávala záchvaty paniky.

I navzdory nepřítomnosti vycházející hvězdy ženského fotbalu se zambijské reprezentaci na šampionátu daří. Na úvod sice jen remizovala s Kamerunem, ale poté porazila Tunisko i Togo a ve skupině B obsadila první místo se ziskem sedmi bodů. „Nemůžu být pyšnější na to, co děláte. Cesta přes čtvrtfinále bude těžší, ale my jsme královny, bojujeme. Jsem celou dobu s vámi," podpořila své spoluhráčky Bandaová skrze sociální sítě.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava