Hlavní obsah

Zemřel legendární mexický fotbalový gólman Carbajal, bylo mu 93 let

Ve věku 93 let zemřel v úterý legendární mexický fotbalový brankář Antonio Carbajal. Do historie se zapsal jako první, kdo startoval na pěti mistrovstvích světa. Na nich odehrál jedenáct zápasů a vychytal i premiérové vítězství Mexika na MS: nad Československem v Chile v roce 1962 (3:1). O jeho úmrtí informoval mexický svaz.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Legendární brankář Antonio Carbajal (vpravo) přebírá trofej pro jihoamerického gólmana století, kterou mu udělila IFFHS (Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků)

Článek

Carbajal byl v minulém týdnu hospitalizován v Leónu kvůli problémům s krevním tlakem. Víkend už strávil doma, kde také zemřel. Na pěti světových šampionátech startoval v letech 1950 až 1966.

Až o 32 let později jeho rekordních pět účastí na MS vyrovnal Němec Lothar Matthäus. Totéž později dokázali další Mexičané Rafael Márquez, Guillermo Ochoa a Andrés Guardado, italský gólman Gianluigi Buffon, Argentinec Lionel Messi a Portugalec Cristiano Ronaldo.

"Truchlím nad úmrtím jedné z největších legend našeho mexického fotbalu," napsal Márquez na twitteru.

Carbajal v dresu Mexika odehrál 48 zápasů, na klubové úrovni pomohl Leónu ke dvěma ligovým titulům. Stejný tým později koučoval a trenérské kariéře se věnoval i v dalších dvou týmech až do roku 1995.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 AS Řím - Leverkusen 0 : 2 dohráno
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.