Hlavní obsah

Ostudné derby nese následky. Sportovní ředitel Ajaxu dostal padáka, zápas se bude dohrávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odnesl bídu na hřišti i v hledišti. Nyní již bývalý sportovní ředitel Ajaxu Amsterdam Sven Mislintat byl pod palbou kritiky hlavně kvůli mizernému hernímu projevu mužstva. Osudným se mu stal příšerný výkon Ajaxu v derby s Feyenoordem Rotterdam, které bylo po pětapadesáti minutách hry za stavu 0:3 přerušeno kvůli pyrotechnice, jíž fanoušci bídně hrajícího Ajaxu házeli na hrací plochu. Feyenoord volal po administrativní výhře. Soutěžní komise nizozemského profesionálního fotbalu ale v pondělí rozhodla, že zbytek utkání se dohraje.

Foto: All About Ajax, Reuters

policie rozhání fanoušky před stadionem Ajaxu.

Článek

Duel mezi Feyenoordem a Ajaxem je v Nizozemsku považován za souboj odvěkých rivalů, ne nadarmo se v tamních končinách nazývá „Klassieker“, což asi není třeba překládat. Trápící se celek z Amsterdamu šel do utkání po čtyřech zápasech v řadě bez výhry, a již během prvního poločasu inkasoval třikrát. Fanoušci mizerné představení svého týmu ocenili vhazováním pyrotechniky na hřiště, duel tak musel být deset minut po pauze přerušen. Policie následně fanoušky před stadionem rozháněla i za použití slzného plynu.

Bizarní okolnosti měření sil rivalů vzbudily ohlas prakticky po celé Evropě. Britský Daily Mail označil scény na hřišti i mimo něj za anarchii, německý Bild má pak za to, že je způsobily i antipatie vůči bývalému sportovnímu řediteli Ajaxu. „Během zápasu jej fanoušci častovali urážlivými pokřiky a transparenty,“ píše se na webu periodika, které duel označilo za souboj plný nenávisti.

Feyenoord, jenž vedl o tři branky, preferoval administrativní ukončení duelu a zapsání vítězství 3:0 do tabulky. „Vedení Feyenoordu trvá na tom, aby utkání skončilo 3:0 a celá záležitost se tím uzavřela. Ajax je proti, takže rozhodnutí leží na bedrech fotbalové asociace,“ informoval žurnalista Mikos Gouka z nizozemského portálu AD.

Soutěžní komise nizozemského profesionálního fotbalu ale v pondělí po konzultaci s  městem Amsterodam rozhodla, že zbytek utkání se dohraje bez diváků ve středu od 14:00. Na středu večer plánovaný ligový duel Ajaxu proti Volendamu byl přesunut na pozdější termín.

Mislintat už u toho v roli sportovního ředitele klubu z Amsterdamu nebude. „Ajax s okamžitou platností ukončuje spolupráci se Svenem Mislintatem. Důvodem je jeho nedostatečná podpora v celé organizaci,“ stálo v prohlášení na sociálních sítích klubu.

Fakt, že v klubu nebylo vše v pořádku, dokresluje i příhoda, která se odehrála den před utkáním s Feyenoordem. Mislintat prý vlétl do kabiny Ajaxu a hrozil tím, že se postará o vyhazov hlavního kouče Maurice Steijina. Jeho slova se nenaplnila, naopak sám dostal padáka o pouhý den později…

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.