Hlavní obsah

Perné léto v Budějovicích. Zápotočný oprášil italštinu a Nikl vtipkoval o Ondráškovi: Dáme ho na stopera?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulé sezoně se na každý gól pekelně nadřely, jejich ofenziva patřila k nejneškodnějším v lize. I kvůli tomu se fotbalové České Budějovice vyhnuly skupině o záchranu až na poslední chvíli. Bude v novém ročníku líp? Mohlo by, do Dynama se v létě vrátil populární útočník Zdeněk Ondrášek. Ani s ním ovšem nepřišly lepší výsledky v přípravě: černobílý tým z šesti testovacích zápasů vyhrál jediný. „Nepanikaříme,“ pravil trenér Tomáš Zápotočný na předsezonní tiskovce.

Foto: SK Dynamo České Budějovice

Budou se fotbalisté Českých Budějovic radovat i v nové sezoně? V lize se znovu chtějí vejít do 10. místa.

Článek

Úsměv, prosím! I v Budějovicích už mají za sebou focení před víkendovým startem ligy. Ve středu po poledni před objektivem zapózovala i nejsledovanější letní posila, jihočeský patriot Ondrášek. Holohlavý útočník, jemuž se odjakživa přezdívá Kobra, si na Střeleckém ostrově naposledy zahrál v únoru 2012 a pak vyrazil na fotbalovou cestu kolem světa: Norsko, Polsko, USA, Rumunsko. Plus intermezzo v Plzni.

„Kam s ním? Na stopera?" rozverně mrkl kouč Marek Nikl na parťáka Zápotočného. Ten se pobaveně usmál, ale ve vtipkování nepokračoval. „Tímhle přestupem jsme ukázali, že chceme dávat víc gólů než dřív. Věříme, že z Kobry bude budějovický Řezníček," vzpomněl Zápotočný na brněnského útočníka a Ondráškova vrstevníka (oba ročník 1988), jenž se v minulé sezoně málem stal nejlepším střelcem ligy.

„Zdeněk byl zraněný, ale máme od něj velká očekávání. Je to obrovský lídr a v kabině pomáhá mladým. A ta jeho vysekaná postava! Takhle by měli vypadat všichni hráči," poklonil se Zápotočný.

Během léta oprášil italštinu, kterou se naučil na dávné štaci v Udine. Z týmu Spal si Dynamo vytáhlo brzy 18letého stopera Thomase Jungbauera, rodáka z Dominikánské republiky s rakouským občanstvím. „Zajímavý typ. V trénincích i zápasech ukazuje kvalitu," pokýval hlavou Zápotočný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

České Budějovice jdou do sezony s novým kapitánem, Slováka Martina Králika vystřídal další stoper Lukáš Havel.

„A taky je to pro nás investice do budoucna," zdůraznil Jan Podroužek, nový sportovní manažer Dynama. Bývalý fotbalový novinář během svého prvního přestupního okna pomohl přivést zatím šest nováčků a o další usiluje: „Chtěli bychom ještě jednoho hráče do ofenzivy a jednoho do defenzivy." Ideálně oba na přestup, hostování má být krajní řešení.

V Budějovicích letos platí: nová sezona, nový kapitán. Od Slováka Martina Králika převzal pásku jiný stoper, odchovanec Lukáš Havel. „Velká čest. Byl to můj tajný sen," vyznal se. S kumpány zažil výsledkově rozpačitou přípravu: po výhře 11:1 nad Strakonicemi, soupeřem z krajského přeboru, následovala už jen remíza s druholigovým Táborskem a čtyři porážky. Včetně zpackané generálky s Újpestí.

„Porážka 1:4 v generálce by se neměla stát, ale jinak jsem za přípravu rád. V zápasech se objevovaly prvky, které po hráčích chceme," krotil pesimismus Zápotočný. „Škoda jen zraněného obránce Sladkého, to je největší letní kaňka," mrzelo Nikla.

Krajní bek se kurýruje po zlomenině lýtkové kosti a s berlemi bude sledovat i žhavý začátek ligy. Dynamo odstartuje v neděli na Slovácku proti pátému týmu minulé sezony a příští týden bude hrát doma se Slavií. Mimochodem, Budějovice po posledním návratu do ligy zatím ani jednou nemusely hrát skupinu o záchranu: povede se to znovu?

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.