Hlavní obsah

Pocta legendě. Messi bude poslední argentinskou desítkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číslo deset na dresu. Po dlouhá léta symbol fotbalové poezie, který pyšně nosil, nosí a bude nosit nejeden virtuos. Argentinská fotbalová asociace (AFA) má ale za to, že Lionel Messi, jeden z nejlepších fotbalistů historie, jeho věhlas přerostl. Poté, co kapitán úřadujících mistrů světa uzavře svoji kariéru v národním týmu, bude dres s číslem 10 nadobro vyřazen. Žádný další argentinský reprezentant jej už neoblékne.

Foto: Profimedia.cz

Lionel Messi

Článek

„Až Messi v národním týmu skončí, nikoho dalšího nenecháme, aby desítku nosil po něm. Na jeho počest navždy vyřazena. To je to nejmenší, co pro něj můžeme udělat,“ nechal se slyšet prezident AFA Claudio Tapia.

Vzhledem k tomu, že osminásobný nejlepší fotbalista planety vloni v červnu oslavil šestatřicáté narozeniny, se tak život čísla 10 v argentinské reprezentaci chýlí ke konci. Messi za výběr své země nastoupil do 180 utkání, během nichž zapsal 106 přesných tref. Navrch Argentinu coby kapitán dovedl k jednomu triumfu na mistrovství světa (2022) i na kontinentálním šampionátu Copa América (2021). V roce 2008 byl také součástí výběru, který zvítězil na olympijských hrách v Pekingu.

Není to přitom poprvé, co Argentinci plánují desítku vyřadit. Pokoušeli se o to i v roce 2002, před mundialem v Jižní Koreji a Japonsku, kvůli neméně šikovnému levákovi. Hádáte správně, šlo o Diega Maradonu. Tenkrát ale AFA narazila na předpisy FIFA, která rozhodla, že všichni účastníci mistrovství světa musí ve svých třiadvacetičlenných kádrech používat dresy s čísly od 1 do 23. V současnosti lze ale na turnaj povolat jakýkoliv počet mezi třiadvaceti a šestadvaceti hráči. Pokud by se tedy Argentina jednoho místa vzdala, existuje reálná možnost, že by desítku na zádech neměl nikdo z konečné nominace.

Pokud se tedy záměru prezidenta asociace nebude protivit sám Messi. I to už totiž historie pamatuje. Santos, v němž strávil valnou většinu kariéry Brazilec Pelé, totiž plánoval po jeho smrti dres s číslem deset také vyřadit.

Poté ale vyplaval na povrch jeden ze starších rozhovorů s Pelém. „Podle mě není dobrý nápad desítku vyřazovat. To je totiž nejlepší způsob, jak docílit toho, aby lidé nezapomněli,“ prohlásil ještě v roce 2017. Santos tedy otočil, v současnosti ale číslo 10 stejně nevyužívá. Důvodem je historicky první sestup brazilského giganta, který v minulé sezoně spadl o patro níže. A dres takové legendy ve druhé lize? To se přece nesluší…

Reklama

Související témata: