Hlavní obsah

Barman, projektant, broker. Amatéři ze Zbuzan jdou do boje! Smlsnou si také na Slovácku?

Robert NeumannSport.cz

Pokus o zázrak číslo dvě. Před měsícem vybuchla pod Ještědem fotbalová bomba, amatéři z třetiligových Zbuzan vyřadili z MOL Cupu liberecký Slovan. Ve středu se třetiligový tým pokusí získat skalp Slovácka v rámci 3. kola domácího poháru. „Do Liberce jsme kvůli zácpě na dálnici dorazili na poslední chvíli, možná zvolíme stejný scénář," vtipkuje trenér František Douděra.

Foto: foto FK Zbuzany 1953

Zprava trenér fotbalových Zbuzan František Douděra, hlavní sponzor klubu Lukáš Carboch, a poradce Zbuzan a manažer společnosti IFM-M Daniel Smejkal.

Článek

Po duelu u Nisy zažil první tiskovou konferenci v životě. Do médií mluvili premiéroě i někteří jeho svěřenci. Najednou oni byli ti slavní. Teď mají před sebou další obrovskou výzvu. Skalpem Liberce si Zbuzany vydobyly respekt, Slovácko k utkání vyrazilo už v úterý odpoledne.

„Před Libercem si Zbuzanští říkali, snad nedostaneme deset. A vidíte. Tak proč by se nepokusili o senzaci znovu," říká manažer společnosti IFM-M Daniel Smejkal, který má ve Zbuzanech několik hráčů. Právě on, Douděra a sponzor Lukáš Carboch položili na jaře 2020 základy nynějšího týmu z vesnice u Prahy, která má necelých 1500 obyvatel. Kamarádi z dětství se sešli před rokem a na kafi, vznikl nápad převzít už tehdy třetiligové Zbuzany.

„Začínali jsme vlastně z mínusu," uvádí Carboch, který vlastní firmu dluhopis.eu. V té době totiž řešil klub velký problém - kvůli chybějící mládeži mu hrozilo odebrání licence pro ČFL. Jedinou možností bylo zaplatit pokutu 600 tisíc korun. „Majitel klubu mě poprosil, jestli bych částku nezaplatil. Souhlasil jsem a vstoupil jsem kapitálově do Zbuzan. Neměl jsem ale čas starat se o chod klubu, oslovil jsem proto spoluhráče z mladých let Frantu Douděru, aby pomohl v roli asistenta trenéra. A pak i Dana Smejkala, aby s ním Franta mohl konzultovat všechny hráče," podotýká Carboch.

Nejlepším hráčem je Afričan

Ve Zbuzanech tenkrát působili bývalí prvoligoví fotbalisté v čele s Radkem Šírlem. Trojice se však rozhodla jít jinou cestou - angažováním „odložených" mladíků ze Sparty, Slavie a Dukly. A pokusit se z některého z nich vychovat hráče, po kterém by sáhl druholigový klub.

„Vzít mladého kluka, o kterého jednou projeví zájem klub z druhé ligy a bude ochoten za něj zaplatit. Tohle je motor, ne být v první lize. Strop Zbuzan je ČFL," tvrdí Smejkal, který do mužstva přivedl mimo jiné i dva Afričany. Nigérijce Musu a 25letého ghanského záložníka Bismarcka Agyemana. Právě ten by mohl brzy prorazit o soutěž výš.

„Když k nám kluci ze Sparty a ze Slavie přijdou, jsou trochu zklamaní, že je jejich kluby nechtěly. Ale když vnímají tu chemii ve Zbuzanech, znovu se nastartují. Do ligy se přece nemusejí dostat přes Spartu nebo Slavii, ale klidně přes nás," doplňuje Douděra, otec záložníka Slavie Martina, a obránce Davida, který působí v Mladé Boleslavi.

Mladíci z pražských S mají zprvu menší šok. V kabině na ně totiž nečeká komínek s nachystanými tréninkovými věcmi. Perou si je sami. „Ve Zbuzanech je domácké prostředí. Vidíme, že tohle funguje. Podařilo se vyřadit Liberec, což byla pochopitelně i souhra náhod. Ale uspěli jsme i díky kvalitě, nějak jsme museli ty dva góly dát. Vznikl hezký příběh, teď přijede Slovácko," podotýká Carboch.

Po Liberci přišel debakl

I proti Slovácku vyběhne soubor, složený z hráčů různých povolání - IT pracovník, prodejce sportovních věcí, broker na akciových trzích, barman prestižního podniku, projektant, trenér ve fitcentru. „Tímto směrem jdeme. Nerozhodují jména, ale energie, chtíč kluků. Musí je fotbal bavit," tvrdí Douděra. Po úspěchu s Libercem byl ostražitý, věděl, která bije. Scénář, že po hodech přichází břichabol, si ale nechtěl připustit. Marně. Zbuzany prohrály třikrát za sebou, v Přepeřích dostaly dokonce sedmičku.

„Kluci si ale v Liberci dokázali, že rady, které jim udílíme, mají smysl. Že je všechno pouze o hlavě. Kvůli zácpě na dálnici jsme k Nise přijeli čtyřicet minut před výkopem. Na hřiště jsme vyběhli dvacet minut před zápasem. Krátká rozcvička, tři dřepy, rychle na sebe hodit dresy a šli jsme na to. Šli jsme proti proudu jakýchkoli učebnic, jak by se mělo přistoupit k zápasu," culí se Douděra. „Po zápase nám liberecký kotel tleskal. Skandoval: Zbuzany, pojďte hrát za nás první ligu," vzpomíná Carboch. Povede se Zbuzanům ve středu druhý zázrak?

Reklama

Související témata: