Hlavní obsah

Bude finále hlavně o Vrbovi? Sparta hledí i do Německa, trenéra by bral Baník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovácko po poháru touží, Sparta ho získat musí. Zatímco fotbalisté z Uherského Hradiště už mají před finále MOL Cupu v sezoně splněno, tým z Letné bude ročník zachraňovat a mírnit nezdary. Ligový titul je znovu v nedohlednu, v banku je ještě poslední trofej. A přestože trenér Sparty v zimě prodloužil smlouvu o další rok do léta 2023, ze zákulisí prosakují informace, že finále může být do značné míry o Pavlu Vrbovi. Na tiskové konferenci při dotazu, zda se může ve finále poháru hrát i o jeho pokračování na lavičce Sparty, reagoval výzvou k médiím. "Jestli něco víte, tak to napište," řekl kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Co vymyslí trenér Sparty Praha Pavel Vrba...?

Článek

Liga směřuje pro Spartu k hořkému konci. Šest bodů na Plzeň a čtyři na Slavii je tři kola před koncem příliš velká ztráta. I chabému počtáři přitom dojde, že nebýt porážky v Olomouci a domácí remízy s Hradcem Králové, mohli být Letenští aktuálně druzí vklíněni mezi největší rivaly. A to jde jen o ztráty z poslední doby...

Sobotní plichta s Votroky trenéra pořádně sebrala, byl evidentně skleslý. Až rezignovaný.

„Po zápase jsem zklamaný. Jsem člověk, který prostě některé věci takhle snáší," vysvětloval Pavel Vrba své rozpoložení.

Zdá se, že Sparta dost možná semele dalšího renomovaného trenéra. Bývalý kouč české reprezentace je podle zdrojů blízkých mužstvu velmi rozčarován především z průběhu celého jara.

A pokud nevyhraje aspoň pohár, vedení nejspíš ztratí trpělivost.

Nastal by tak dost rychlý obrat. Sparta s Vrbou v zimní přípravě prodloužila smlouvu.

Pavel Vrba v podcastu BodloVideo: Sport.cz

„Jsem rád, že mi prodloužení nabídli. Dokonce jsem chtěl ještě chvíli počkat, až uvidíme, jak se rozjede soutěž. Sparta se rozhodla, že jednání uzavře půl roku dopředu," konstatoval osmapadesátiletý rodák z Přerova.

Někteří experti poukazují, že trenéři často prodlužují kontrakty o více než jen jeden rok.

„Takovou délku mi nabídlo vedení, já to neřešil. Stejně máte výpovědní dobu, pak je úplně jedno, na jak dlouho smlouva je... Dostal jsem takovou nabídku a domluvili jsme se," měl Vrba jasno.

S Žilinou, Plzní a bulharským Razgradem získal celkem šest ligových titulů. Na Letné však také jemu uniká pod rukama.

„Sparta hledá trenéra v Německu," hlásí zdroj blízký vedení klubu.

Nešlo by přitom o úplnou novinku. „Majitel klubu Křetínský už za mě uvažoval o zahraničním trenérovi. Myslím, že ho myšlenka jen tak nepustí," usmíval se před lety jeden z nedávných koučů Sparty.

Není se čemu divit. Před sedmi lety se vedení nepodařilo realizovat vpravdě geniální myšlenku. Přivést Erika ten Haga, tehdy kouče juniorky Bayernu Mnichov. Progresivní Holanďan pak převzal Utrecht, začal sbírat úspěchy a sáhl po něm Ajax. No a před pár dny byl uveden jako příští trenér Manchesteru United od nové sezony...!

„O pana Ten Haga jsme se zajímali a nadále ho sledujeme. Není volný, ale pokud bychom se jednou rozhodli pro zahraničního trenéra, bude na našem seznamu hodně vysoko," uvedl Daniel Křetínský v květnu 2015.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Kouč Ajaxu Erik Ten Hag, který povede Manchester United. Před sedmi lety ho chtěla Sparta...

Promarněná šance ho musí mrzet, Ten Hag mu dávno unikl. Sparta později sáhla vedle, s Italem Stramaccionim a jeho početným štábem se spálila. Touha po cizinci na lavičce na čas utichla, podle posledních zpráv však znovu ožívá.

A protože konkurence nikdy nespí, situaci na Letné bedlivě sleduje především ostravský Baník. Nedávno odvolal Ondřeje Smetanu a sezonu dojíždí jeho asistent Tomáš Galásek.

„Nemyslím si, že by pokračoval. Baník má jiného vysněného trenéra," usmíval se o víkendu ve studiu O2 TV Sport televizní expert Martin Vozábal.

Na mysli měl takřka jistě právě Vrbu, bývalého obránce i trenéra Baníku.

Ve zbytku sezony hraje Vrba každopádně o hodně. Ve finále poháru na Slovácku především.

Povede trenér Pavel Vrba Spartu i v příští sezoně?
ano
37,5 %
ne
62,5 %
Celkem hlasovalo 4786 čtenářů.

Reklama

Související témata: