Hlavní obsah

Další řežba v Edenu? Pohárové derby jako odpustek pro obě S

Praha

Trilogie bitvy o Prahu, díl druhý. Deset dnů po ligové řežbě fotbalisté Slavie v Edenu znovu přivítají Spartu. Tentokrát v semifinále MOL Cupu, jehož vítěz bude mít garantovaný postup do třetího předkola Evropské ligy. V prvním středečním semifinále se utkají Baník Ostrava s Bohemians 1905.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Závěrečná strkanice fotbalistů Slavie a Sparty po posledním derby.

Článek

Nedávné ligové derby skončilo 1:1 po místy dost nechutné řežbě.

„Byla spousta soubojů, hrálo se čistého času 57 minut, i když bylo 15 minut nastavení. Budu rád, když tentokrát emocí bude méně a zápas bude více o fotbale," říká slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Oba rivalové hodlají napravit víkendové nezdary. Sparta doma vybouchla s Karvinou 1:3, Slavia prohrála ve Zlíně 0:1. V součtu s úžasnými duely proti Chelsea už sešívaní nevyhráli poslední čtyři soutěžní zápasy.

V sázce je však především postup do finále. Slavia trofej obhajuje a útočí na svůj první double v samostatné české historii. Sparta má naději na celkový triumf právě už jen v MOL Cupu, semifinále si zahraje po třech letech.

O co se hraje?
Vítěz Mol Cupu má zaručen start ve třetím předkole Evropské ligy. V případě Slavie by měla přednost kvalifikace Ligy mistrů. Poražený finalista MOL Cupu nikam nepostupuje.

„Oba týmy nepůjdou po neděli do derby v ideálním rozpoložení. Ukáže se, který z nich je na tom lépe a dokáže se z nezdaru oklepat," ví Trpišovský.

„Proti poslednímu zápasu s Karvinou musíme změnit skoro všechno a podat diametrálně odlišný výkon," má jasno letenský asistent Michal Horňák.

Dva, kteří dlouho nebyli tak daleko

Baník se do semifinále poháru dostal po 13 letech. Klokani dokonce poprvé v samostatné české historii. Postavení v ligové tabulce i domácí prostředí hovoří pro ostravský tým, který poslední tři vzájemné duely včetně dvou v aktuální sezoně vyhrál a neinkasoval v nich.

„Bohemka má poslední dobou výborné výsledky. Vrátili se jim zranění hráči, nadechli se. Mají velkou motivaci stejně jako my, taky dlouho nebyli tak daleko," uvědomuje si ostravský kouč Bohumil Páník.

„Fanoušci Bohemky naposledy slavili titul v roce 1983 a od té doby na velký úspěch čekají. Teď na něj máme šanci. Jsme 180 minut od velkého sportovního úspěchu, i ekonomického. Chceme ho," ujišťuje jeho protějšek Martin Hašek.

Zápas v Ostravě začne v 17:00, utkání na Slavii má výkop v 19:30. Oba duely vysílá ČT sport a online reportáže můžete sledovat na Sport.cz.

Finále je na programu 22. května.

Reklama