Hlavní obsah

Double zapadá prachem. Sparta zvládla jen jednu ze tří náročných dávek

Praha

Klíčový týden, který může do značné míry rozhodnout o celé sezóně. Nebyla to od sparťanů přemrštěná slova. Tři venkovní zápasy odehrané během šesti dnů pro ně mají opravdu tvrdý dopad. Jen v izraelské Beer Ševě letenští fotbalisté vyhráli, takže jejich šance na postup v Evropské lize vzrostla. Po porážce v Plzni ovšem ztráta Pražanů na čelo ligové tabulky narostla již na sedm bodů. A po nezvládnutém prodloužení ve Zlíně skončila Sparta již v osmifinále domácího poháru...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní fotbalisté Sparty Praha Daniel Holzer (vlevo) a Václav Kadlec po porážce ve Zlíně.

Článek
Fotogalerie

Zpětně se ukazuje, jak mimořádný ročník to byl. Sparta si v sezóně 2013/14 s předstihem zajistila titul a ve finále poháru pak po penaltovém rozstřelu proti Plzni završila zisk mistrovského double. Byly to její poslední trofeje.

Tentokrát je již koncem října jasné, že úspěch v poháru se Sparty již potřetí v řadě netýká. V předchozích dvou ročnících ztroskotala vždy na Jablonci, ve středu na Zlínu. Co je však pro Letenské ještě bolestnější, z pátého místa tabulky ztrácejí kontakt s ligovými lídry.

Kam Letenští došli v domácím poháru:
2016/2017OsmifináleZlín - Sparta 3:1
2015/2016SemifináleJablonec - Sparta 2:0 a 2:1
2014/2015ČtvrtfináleSparta - Jablonec 2:1 a 0:2
2013/2014FinálePlzeň - Sparta 1:1, pen. 7:8

„Zní to jako alibi, ale když se nad tím zamyslíte, tak selským rozumem vám musí dojít, že je to opravdu náročné hrát během šesti dnů tři venkovní zápasy. Jsou to opravdu náročné dávky a je to v tuhle chvíli pro nás hodně složité," cituje klubový web trenéra Davida Holoubka.

Situaci mu pochopitelně komplikuje rozsáhlá marodka, na niž po šlágru v Plzni přibyli další. „Michal Kadlec a Ondra Mazuch snad budou v pořádku na sobotní zápas. Josef Šural byl s námi ve Zlíně sice na střídačce, ale do zápasu s ním ještě počítat nemůžeme. Zápasový režim na hráče dolehl," kaboní se Holoubek.

Dost možná se hraje o půl miliardy

Titul, který je v této sezóně v sázce, může být přitom zaplacen jako nikdy předtím. Pokud by si totiž vítěz Ligy mistrů a zároveň i šampión Evropské ligy zajistili ve svých zemích přímý postup do skupinové fáze Champions League, posunul by se i český mistr příští rok rovnou do Ligy mistrů. A v ní by mohl počítat se ziskem až půl miliardy korun!

A zrovna v tomto mimořádném ročníku Sparta odpadá již v průběhu podzimu.

„Samozřejmě jsme zklamaní, že jsme nepostoupili, protože jsme chtěli jít v poháru do další fáze. Musíme se ale od zápasu ve Zlíně oprostit a soustředit se na ligu. Musíme pokračovat dál v tvrdé práci. Zároveň cítím, že to bude hodně těžké," neskrývá Holoubek.

Dokáže Sparta dohnat bodovou ztrátu a v této ligové sezóně získat mistrovský titul?
Ano
31 %
Ne
69 %
Celkem hlasovalo 6975 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.