Hlavní obsah

Olomouc - Liberec 1:2Hanáci zpackanou sezonu navzdory přesilovce nezachránili, do pohárového finále postoupil Liberec

Pokus zachránit nepovedenou ligovou sezonu pohárovým úspěchem a postupem do finále MOL Cupu nevyšel v duelu s Libercem ani trenérovi Látalovi, ani jeho Olomouci. Hanáci v domácím semifinálovém duelu doplatili na hodně nevýrazný výkon v první půli, během které hned dvakrát inkasovali. Po změně stran sice stav zkorigovali, ale i když po vyloučení libereckého Kuchty hráli dvacet minut v početní převaze, ani případné prodloužení si vynutit nedokázali. Do finále postoupili Severočeši, kteří budou 1. července hostit na svém hřišti vítěze druhého semifinálového utkání mezi Spartou a Plzní.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva Lukáš Juliš z Olomouce a Jakub Hromada z Liberce.

Článek

Liberecký kouč se ze dvou ligových porážek s Olomoucí dokonale poučil, jeho tým také. V pohárové partii nechal Hanáky dvacet minut hrát, útočit a posílat míče do šestnáctky před Knoblocha, který dostal v bráně Severočechů překvapivě přednost před Nguyenem.

Domácím sice podobná režie nahrávala, jenže k ničemu jim nebyla. Vytvořili si sice územní převahu, byli nastěhováni na soupeřově polovině, kontrolovali hru i míč, přesto po první půli prohrávali dvoubrankovým rozdílem. A to měli ještě štěstí, že jen dvougólovým, protože rychlá akce Baluty ve 24. minutě si o zúročení říkala. Nabíhajícímu Peškovi však chyběl krok, aby na přihrávku rumunského legionáře dosáhl, střílejícímu Zemanovi pak přesnější muška.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Diváci po pauze způsobené pandemií koronaviru poprvé obsadili na Andrově stadionu severní tribunu.

Pět minut nato se ale Liberec vedení přece jen dočkal. Po rozehraném rohu a centru Koscelníka byl Pešek už u balonu včas, a i když Mandous na jeho hlavičku zareagoval, pohromě nezabránil.

Pro Sigmu, jejíž trenér Látal vsadil vše na jednu kartu a věřil, že pohárovým úspěchem zachrání zpackanou ligovou sezonu, pořádný šok. A v nastaveném čase prvního poločasu skousával druhý.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Semifinálový zápas MOL Cupu mezi Olomoucí a Libercem

Nejdřív si domácí sice zhluboka oddechli, když sudí Orel po zkoumání videa nenařídil za ruku Jemelky pokutový kop, trestu však přesto neunikli. To když Houska fauloval před hranicí šestnáctky Balutu a Alibekov hostující na severu Čech z kyjevského Dinama skóroval výstavní střelou z trestného kopu podruhé.

Hanáci se přesto pokusili vzepřít osudu. Látalovi totiž vyšel tah s nasazením Zahradníčka, který hru domácích nejenže zrychlil a zjednodušil, ale hlavně začal připravovat šance pro Juliše. Ten už po devíti minutách výsledek zkorigoval a po hodině hry měl na noze dokonce vyrovnání. Jeho střela však neměla ani razanci, ani přesnost, takže Knoblochovi nedělalo problém si s ní poradit.

To volejbalová smeč Kuchty ji měla a Mandouse překonala, problém pro střídajícího libereckého hráče a jeho tým byl ovšem v tom, že šlo o smeč hranou rukou. A protože Kuchta už jednu žlutou kartu dostal, putoval podruhé předčasně do šaten.

Domácím se nabídla početní převaha trvající i s nastaveným časem dvaadvacet minut, jenže když Juliš ve vyložené šanci přestřelil bránu a ani Beneš vysunutý na hrot útoku se k centrovanému míči neprodral, vyzněl hektický nápor domácích do prázdna a vidina účasti v pohárovém finále se jim rozplynula.

Semifinále fotbalového poháru MOL Cup:
Olomouc - Liberec 1:2 (0:2)
Branky: 54. Juliš - 29. Pešek, 45.+1 Alibekov. Rozhodčí: Orel - Blažej, Hock. ŽK: Houska, Beneš - Mara, Kuchta, Knobloch.  ČK: 73. Kuchta. Diváků: 1807.
Olomouc: Mandous - Sladký (46. Zahradníček), Beneš, Jemelka, Vepřek (83. Greššák) - González (77. Yunis), Houska, Breite, Chytil, Falta (65. Hála) - Juliš. Trenér: Radoslav Látal.
Liberec: Knobloch - Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Mikula - Zeman (58. Malinský), Alibekov, Mara, Hromada (58. Kuchta), Pešek (90. +1 Michal) - Baluta (83. Rondič). Trenér: Hoftych.

Reklama

Související témata: