Hlavní obsah

Kapitán Opavy před Spartou: My je známe z televize, oni nás vůbec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve druhé nejvyšší soutěži odehrál 31letý Jiří Janoščín už téměř 250 zápasů, na vrchol hráčské kariéry ale teprve čekal. Přijde ve středu v semifinále MOL Cupu, v němž druholigová Opava vyzve úřadujícího českého fotbalového mistra Spartu Praha (od 18 hodin). „Nikdy jsem proti takovému týmu nehrál. Moc se těším,“ přiznává opavský kapitán.

Foto: www.sfc.cz

Kapitán Opavy Jiří Janoščín (vpravo) v ligovém utkání proti Kroměříži

Článek

Jeho dosavadním vrcholem byla neúspěšná baráž o Fortuna ligy proti Bohemians Praha 1905 (0:1 a 0:2) v sezoně 2021/2022. „Myslím, že to tak má devadesát procent kluků. Ale Spartu jsme si přáli. Já ji tipoval v každé tipovačce v kabině. Je to aktuální mistr, momentálně nejlepší tým u nás. Je skvělé, že proti ní můžeme hrát na našem stadionu,“ říká Janoščín.

„Bude to svátek pro nás i pro diváky, kterých přijde určitě mnoho. Možná by se našel přijatelnější soupeř, ale je to semifinále, tady už si lehkého soupeře stejně nevybereme,“ vykládá odchovanec brněnského fotbalu, jenž kromě Opavy hrával ve druhé lize ještě za Třinec.

Z postupového utkání proti Dukle Praha si odnesl po zásahu kopačkou tržnou ránu na hlavě a těžká práce jej v defenzivní řadě Slezského FC čeká také proti útočníkům Sparty. „Vzhledem k tomu, že Kuchta i Birmančevič teď hráli v Českých Budějovicích, tak předpokládám, že nastoupí Olatunji. Bude to ale těžké, ať tam bude kdokoliv. Naši malinkou výhodu vidím v tom, že my je dobře známe, můžeme se na ně dívat v televizi. To oni asi říkat nemůžou. Pochybuji, že by si někdo ze sparťanů pustil nějaký náš zápas,“ připomíná Janoščín.

Opava v úvodním kole MOL Cupu vyhrála v Šumperku (5:1), zvítězila v Holešově (7:0), doma nad Zbrojovkou Brno (3:2), v osmifinále vyřadila Velvary na jejich hřišti (2:1) a do semifinále se dostala zásluhou domácího vítězství nad Duklou Praha (2:0). „Musíme si přiznat, že jsme měli štěstí na los,“ usmíval se po postupu přes Duklu trenér Miloslav Brožek a vyslovil přání, které se mu splnilo. „Chtěl bych Slavii nebo Spartu doma.“

Sparta vyhrála v Líšni (1:0), v Ďolíčku nad Bohemians (2:1) a ve čtvrtfinále poháru porazila Slavii na jejím hřišti (3:2 v prodloužení). V následném losu se Brožkovi přání splnilo. „Sparta je ultra favorit. Je to hegemon českého fotbalu a hrát s nimi je pro nás svátek,“ říká Brožek.

„Pro nás je důležité, abychom před vyprodaným stadionem podali co nejlepší výkon, abychom byli schopni Spartě konkurovat a zápas nebyl rozhodnutý rychle. Chceme se o dobrý výsledek rvát do poslední minuty,“ zdůrazňuje opavský trenér.

Foto: www.sfc.cz

Trenér Opavy Miloslav Brožek

Slezanům se ovšem v posledních týdnech nevede. Po výhře v otevíracím zápase jarní části druhé ligy proti Příbrami (1:0) v dalších třech zápasech vyhrát nedokázali (1:1 na Žižkově, 0:3 v Líšni a 1:1 doma s Kroměříží).

Ani Sparta v posledním ligovém zápase v neděli na hřišti Českých Budějovic (1:0) ale nezářila. To ale podle Brožka na rozložení sil nic nemění. „Jsme druholigový klub. Bavit se o tom, jestli je Sparta v lepší nebo horší formě je nesmysl. My k utkání přistoupíme se vší vážností, a nakolik to bude stačit, se teprve uvidí,“ přemítá.

Opava se v semifinále MOL Cupu představí podruhé v historii. V sezoně 2016/2017 v něm vyhrála v Mladé Boleslavi (2:0) a ve finále v Olomouci podlehla Zlínu (0:1). Na konci sezony pak slavila návrat do nejvyšší soutěže. Podobný scénář by ve Slezsku vítali i letos. Na barážové příčky Opava deset kol před koncem ztrácí šest bodů.

„Nahoru to není daleko, ale musíme se ale dívat i pod sebe, protože liga je už druhou sezonu za sebou obrovsky vyrovnaná a jedna výhra nás může posunout hodně nahoru, ale také srazit hodně dolů. Nicméně, pokud chceme na konci hodnotit sezonu jako zdařilou, musíme hodně přidat,“ říká opavský kapitán.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články