Hlavní obsah

Za pohárové derby jen pět tisíc. Není to v librách? vtipkuje se o odměnách pro sudí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejná práce, rozdílné odměny. Fotbaloví rozhodčí Karel Rouček a Ondřej Pechanec minulý týden odpískali po jednom derby pražských „S“, ovšem jejich prémie se lišily. A o dost. Rouček dostal za čtvrtfinále MOL Cupu pět tisíc, Pechanec za ligový duel pětkrát tolik. „Hrozný nepoměr,“ žasl bývalý reprezentant a vítěz Ligy mistrů Vladimír Šmicer v pořadu Tiki-Taka na O2 TV Sport.

Téma rozhodčích v pořadu TIKI-TAKAVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Renomé českého poháru se postupně zvedá, ovšem na odměnách pro sudí byste to nepoznali. Rouček za skoro tříhodinovou šichtu s prodloužením bral pětkrát méně než jeho kolega Pechanec po klasickém 90minutovém ligovém derby čtyři dny nato.

„Jsem překvapený. Pískáš takový zápas, kde kluby i hráči hrají o velké peníze, a bereš pět tisíc…“ poznamenal Šmicer.

Pro upřesnění: pět tisíc korun je sazba za zápasy odpískané v pohárovém osmifinále, čtvrtfinále a semifinále. Za utkání v prvním až třetím kole se bere tisícovka, po finále rozhodčí dostane 17 tisíc.

Pomezní sudí mají pochopitelně méně, například za čtvrtfinále si přijdou na dva a půl tisíce.

„Není to v librách?“ žertoval v Tiki-Tace všeuměl František Ringo Čech. Kdepak, pořád se bavíme o korunách…

O ligových rozhodčích už byla řeč, hlavní dostávají 25 tisíc a videorozhodčí 10 tisíc. I druhá liga ve srovnání s pohárem ještě ujde: hlavní berou 15 tisíc, což je zároveň sazba pro asistenty v nejvyšší soutěži.

„Myslím, že stejně jako hráč jde hrát derby, ani rozhodčí nekouká na to, jestli bere pět nebo třicet tisíc,“ řekl Erich Brabec, technický ředitel Fotbalové asociace. „Ano, je to téma k diskusi. Teď s tím nejde nic dělat, odměňování je dané. Ale když bude od příštího ročníku spolupráce s Ligovou fotbalovou asociací nastavená jinak, určitě se o odměnách pro rozhodčí budeme bavit.“

Reklama