Hlavní obsah

'Suchej hajzl', Nedvědova paráda i Stramaccioniho zmar aneb 6 památných bitev Sparty v Liberci

Má být zima, ale na hřišti lze čekat pořádné horko. Sparta si ve středu zahraje o semifinále domácího poháru na hřišti Liberce (17.00), kde historicky nejlepší český klub za posledních třicet let sehrál řadu dramatických partií. Sport.cz z nich vybral šestici památných.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Theodor Gebre Selassie ze Slovanu Liberec a Bořek Dočkal ze Sparty Praha.

Článek

"Maier vychytal Chovance" - září 1994, 7. ligové kolo

Hrála se druhá sezona samostatné české ligy. V té první Sparta padla na stadionu U Nisy 1:2, v té druhé tentokrát na Městském stadionu poslal hosty do vedení Nedvěd v půlce prvního poločasu gólem roku, když levačkou z voleje trefil zpoza vápna přesně šibenici. Před zaplněným stadionem však skóre dvěma góly otočil Obajdin. V závěru mohli hosté ještě vyrovnat z pokutového kopu po Lexově ruce, jenže Chovancovi Maier penaltu chytil a Slovan znovu udolal Spartu 2:1.

"Horváth ven" -  květen 2008 4:3, 30. ligové kolo

O titulu se v sezoně 2007/2008 rozhodovalo až v posledním kole mezi Slavií a Spartou. Sešívaným stačil doma s Jabloncem bod, Sparta musela pod Ještědem vyhrát a doufat v prohru městského rivala. Jenže Sparta nebyla v pohodě, přestože čtyři dny před ligovým střetem Slovan porazila v penaltovém rozstřelu ve finále poháru a získala trofej potřetí v řadě. Letenští se sice U Nisy dostali Slepičkovým gólem do vedení, ale pak vyhořeli. „Horváth ven," skandovali fanoušci v hostujícím sektoru a špílmachr se nechal o pauze vystřídat.

„Můj nejhorší moment ve fotbale. A to k tomu nepočítám, že jsme ztratili titul," prohlásila tehdy pozdější hvězda Plzně. Autobus se smutnými fotbalisty pak do Prahy doprovázel policejní doprovod, na Letné přesto došlo k jeho napadení rozezlenými chuligány.

Foto: Barbora Reichová/CNC, Profimedia.cz

Liberecká euforie, Marcel Gecov v náruči Jana Nezmara. Fotbalistům Sparty se v roce 2008 sen o titulu rozplynul před očima.

U Nisy poprvé v historii plno - duben 2012 1:3, 24. ligové kolo

1. Liberec 52 bodů, 2. Sparta o 2 méně. Tak vypadala tabulka před vzájemným střetem dvou aktuálně nejlepších týmů tabulky sedm kol před koncem ligy na jaře 2012. Kdyby Liberec vyhrál, hodně by se přiblížil k titulu. Jenže i když byl poprvé v historii stadion U Nisy vyprodaný, Slovan padl 1:3 a do čela tabulky se vrátil tým kouče Martina Haška.

Přesto ve zbytku ligy náskok ztratil a historicky třetí mistrovský titul slavili i poslední dva pamětníci v současném kádru Slovanu Gebre Selassie s Rabušicem. Mimochodem na další triumf u Nisy pak hráči Sparty čekali téměř sedm let až do roku 2019.

Stramaccioni ztratil i proti devíti - srpen 2017 1:1, 3. ligové kolo

Když se Sparta dostala ve 27. minutě díky Frýdkově trefě do vedení, a Liberec navíc přišel během tří minut v 54. a 57. minutě o vyloučeného Kúdelu s Kerbrem, akcie domácích klesly k nule. Ale Severočeši i v osmi lidech v poli dokázali proti přeceňovanému týmu vyrovnat. Po hodině hry skóroval Breite. „Co předvedli naši hráči bylo neuvěřitelné," jásal tehdejší kouč Severočechů Jindřich Trpišovský.

„Suchej hajzl" - červenec 2020 1:2, finále domácího poháru

Sparta čekala na trofej už dlouhých šest let a dočkala se v roce 2020 na stadionu U Nisy. Liberecké poslal do vedení po pauze současný hráč Sparty Pešek, ale hosté dokázali skóre góly Karlssona a Kangy z penalty otočit. Od 30. minuty však měla Sparta hrát v oslabení, neboť rozhodčí Královec nepochopitelně nevyloučil Frýdka za šlápnutí na Malínského, i když celou situaci zhlédl na obrazovce. „Měl jsem Frýdkovi udělit červenou kartu za hrubé nesportovní chování," uznal hned druhý den. „Když už se na to běžel podívat, nebylo se o čem bavit, jasná červená karta! A že teď bude rozhodčí brečet, že to udělal špatně?" štvalo Malínského.

O necelý půlrok později vyšlo z policejních spisů najevo, že si dnes obžalovaný bývalý místopředseda FAČR Berbr před finále s Královcem volal a podle efotbal.cz mimo jiné zaznělo: „Jenom jednoduše, jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Ty to pochopíš, v pondělí byl za mnou Pepa Krula (funkcionář Sparty)" a „Jenom ho diplomaticky potřebuju a pozdravuj ho potom. A ze zbytku udělej suchej hajzl."

Největší debakl Liberce - červenec 2021 0:5, 2 ligové kolo

Když přijela Sparta k Nise naposledy, uštědřila Liberci nejvyšší domácí prohru v jeho prvoligové historii, když triumfovala rozdílem třídy 5:0. Ve druhém poločase nasázela nebohému soupeři hrajícímu bez vyloučeného Gebre Selassie čtyři góly během 18 minut. Na gól Peška z prvního poločasu navázali po pauze Hložek, Karabec, Krejčí a Souček. „Kádr je kvalitní. V prvním poločase jsme soupeře unavili a čerství dravci ho dorazili," liboval si tehdejší kouč Letenských Pavel Vrba po historické kanonádě. Teď se Sparta pod Ještěd od té doby poprvé vrátí, nicméně v úvodu ligy doma s Libercem padla 1:2. Jaký výsledek přinese čtvrtfinále domácího poháru?

Reklama