Hlavní obsah

Poláky před osmifinále motivuje čtyřicet let stará vzpomínka, Deschamps nasadil tři pozorovatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo mu dvanáct, když doma na černobílé televizi hltal zápas o bronz na mistrovství světa 1982 mezi svým Polskem a Francií. „Dodneška si pamatuju střelce i góly,“ nostalgicky řekl Czeslaw Michniewicz. Po čtyřiceti letech je trenérem polské reprezentace, kterou v neděli čeká další osudová bitva s Francií. Tentokrát už v osmifinále mundialu.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Robert Lewandowski slaví druhou branku v zápase proti Saúdské Arábii.

Článek

„Bude to výzva, na kterou se musíme dobře připravit," pravil Michniewicz. Stejně odhodlaně mluvila ve dvaaosmdesátém parta kolem populárního ofenzivního univerzála Zbigniewa Bonieka, jenž měl před sebou životní přestup z Lodže do Juventusu. Poláci si mohli po osmi letech sáhnout na bronzovou placku z mistrovství světa, jenže v cestě stála nebezpečná Francie.

Naštěstí pro Bonieka a spol. Francouzi měli po hořkém semifinále se západním Německem. Sevilla viděla jeden z nejlepších zápasů v historii fotbalu: po 90 minutách se hrálo 1:1 a v prodloužení Francie odskočila do dvougólového trháku, jenže Němci stihli vyrovnat a ustáli i penaltový nervák.

„Zklamání je slabé slovo," vydechl tenkrát francouzský trenér Michel Hidalgo. Hvězdy v čele s pozdějším trojnásobným vítězem Zlatého míče Michelem Platinim byly zničené a do partie o třetí místo nenastoupily, což pomohlo Polákům. Sice v Alicante prohrávali, ale dokázali otočit na 3:1. Trefa Alaina Couriola už nic neřešila, Polsko slavilo bronz.

Teď je řada na týmu s čarostřelcem Robertem Lewandowskim. Světová medaile ze Španělska 82 je pro Poláky zatím poslední: od té doby byl jejich největším úspěchem postup do čtvrtfinále EURO 2016, kde je zastavili pozdější šampioni z Portugalska.

Muži v bíločerveném v Kataru začali bezgólovou plichtou s Mexikem a výhra 2:0 nad Saúdskou Arábií se později ukázala jako postupová. Ve svátečním zápase s Argentinou sice Polsko prohrálo 0:2, ale mohlo se utěšovat tím, že jako první na turnaji dokázalo ubránit Lionela Messiho.

Dalším testem polské defenzivy bude osmifinále s Francií. Poslední mistři světa na šampionátu i bez rekonvalescenta Karima Benzemy nastříleli šest gólů a v neděli odpoledne budou favoritem. Nejen proto, že je Poláci dokázali porazit zatím jen třikrát.

„Po 36 letech jsme se na mistrovství světa dostali ze skupiny a teď nás čeká jeden z nejlepších týmů na světě s prvotřídními hráči a nejvyššími ambicemi," poklonil se trenér Michniewicz Francouzům. Ti v zápase s Argentinou na jeho tým nasadili tři pozorovatele.

„Lewandowski vyčnívá, ale síla Poláků není jen o něm. Nepodceníme je," vzkázal francouzský kouč Didier Deschamps.

Reklama