Hlavní obsah

Přál židům smrt. Bývalý útočník Sparty je ve velkém průšvihu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle byl přešlap, který se jen tak nevidí. Fotbalový útočník Daniel Turyna přidal na sociální sítě příspěvky s popisky „smrt židům“ a „nenávist židům“. Chováním bývalého hráče Sparty, který na Letnou přišel ze Slavie, výměnou za Jana Kuchtu, už se zabývá Etická komise Fotbalové asociace České republiky. Ve hře jsou tvrdé tresty.

Foto: Profimedia.cz

Archivní snímek Daniela Turyny ještě v dresu Sparty

Článek

Má za sebou Silvestr, na který dost možná nikdy nezapomene a ovlivní jeho kariéru víc, než se mohl kdy domnívat. V pozdních hodinách 31. prosince minulého roku se Daniel Turyna rozhodl, že na svém Instagramu a X zveřejní příspěvky s popisky „smrt židům“ a „nenávist židům“.

I přesto, že oba posty rychle smazal, pozornosti fanoušků jeho úlet neunikl. A díky nim se vše dostane i před etickou komisi. Ani v jednom příspěvku nebylo jasně uvedeno, jestli urážky směřují na Slavii, která bývalého mládežnického reprezentanta vychovala, ale jedná se o nejpravděpodobnější možnost.

Na konci ledna se bude muset Turyna zpovídat před etickou komisí z disciplinárního přečinu, který řády popisují jako projev hanobící příslušnost k rase nebo etnickému původu, barvě pleti, sexuální orientaci, národnost nebo politickou příslušnost. Ve hře jsou tvrdé tresty, hrozí zákaz činnosti až na pět let a vysoká pokuta.

Kariéra kdysi velmi talentovaného útočníka se již delší dobu nevyvíjí směrem, který si sám důrazný forvard vysnil. Po hostováních v Senici, Českých Budějovicích a Jihlavě se pětadvacetiletý fotbalista vrátil do rezervy Sparty, odkud po dvou sezonách odešel loni v lednu do Třince. Ve Slezsku se ale v osmi zápasech prosadil pouze jedenkrát a před sezonou zamířil do třetiligových Záp.

Za středočeský klub už si Turyna s velkou pravděpodobností nezahraje. „Od takových komentářů se distancujeme. Už od začátku prosince pracujeme na jeho konci v klubu. Nepočítám s ním ani já, ani trenér. Hledá si nové působiště,“ uvedl pro iSport.cz sekretář Záp Michal Mašek.

O konci útočníka druhého týmu ČFL bylo jasno už před skandálem, ten už dal jeho odchodu pouze pomyslné razítko. „S hráčem jsem neměl šanci ještě mluvit, ale všechny nás to nepříjemně překvapilo. Tohle je taková pomyslná poslední kapka,“ dodal na závěr Mašek.

Turyna se do Sparty dostal před deseti lety v rámci zajímavé výměny, do Edenu putoval Jan Kuchta, opačným směrem právě Turyna. Po letech už můžeme s klidem říci, kdo na tehdejším obchodě vydělal.

Související témata: