Hlavní obsah

Anglie je v šoku: Capellovi stačí na komunikaci s týmem jen 100 slov

PRAHA

Angažmá zahraničního trenéra u národního týmu může být z hlediska komunikace pěkný oříšek. Vyprávět by o tom mohl italský kouč anglických fotbalistů Fabio Capello, kterého si před úterním přátelským zápasem s Ghanou podali ostrovní novináři a donutili jej k šokujícímu přiznání, že tým Albionu řídí pomocí pouhé stovky výrazů.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Fabio Capello káže svým svěřencům. Glen Johnson, Wayne Rooney, Gareth Barry, Joe Hart a John Terry (zleva doprava) poslouchají. Rozumí ale italskému kouči?

Článek

Capellova jazyková vybavenost se ocitla pod drobnohledem poté, co 64letý kouč nebyl schopen sdělit Riu Ferdinandovi, že přišel o kapitánskou pásku. A tisková konference před duelem s Ghanou byla pro ostrovní tisk další příležitostí přezkoušet Capella z angličtiny.

„Pokud bych měl hovořit o ekonomii a podobných věcech, tak to bych nesvedl. Pokud ale mluvíte o fotbalové taktice, nepotřebujete mnoho slov. Nemusím mluvit o spoustě rozdílných věcí. Stačí sto slov,“ šokoval Capello upřímným přiznáním.

Anglický tisk bleskově převedl roční plat italského kouče na jeho jazykovou znalost a ukázal, že každé slovo v Capellově slovníku má cenu zlata: 60 tisíc liber! Trenér Albionu se brání, že se snaží angličtinu zlepšit, přiznává ale, že s obtížemi. „Každý den se snažím studovat, poslouchat rádio a televizi. V té si ale musím pouštět titulky,“ poznamenal Capello.

Pro ostrovní tisk je ale Capellova angličtina dál trnem v oku a aféra s předáním kapitánské pásky na lince Ferdinand – Terry byla jen jednou z kapek v moři. Angličané například Capellovi vyčítají, že není schopen komunikovat s hráči po telefonu, z čehož pramení další potíže.

Reklama

Související témata: