Hlavní obsah

Čechů v Anglii se brexit nedotkne, věří Chovanec. Přestup Pogby se však prodraží o 20 miliónů liber

Praha

Velká Británie odchází z EU. Šokující zpráva zasáhla také fotbalové prostředí. Co teď s námi bude, ptají se svých manažerů hráči, kteří již na ostrovech působí, nebo o tamním angažmá uvažují. „U fotbalistů z Evropy, kteří už mají v britských klubech smlouvu a pracovní povolení, by se nemělo nic měnit. Pro ty, kteří do Anglie teprve přestoupit chtějí, může být situace složitější,“ myslí si hráčský agent Ondrej Chovanec z agentury Chovanec Sport Agency.

Foto: Sport.cz s použitím Právo

Manažer Ondrej Chovanec a jeho klienti Vladimír Darida (vlevo nahoře), Daniel Pudil (vpravo) a Matěj Vydra (dole).

Článek

Britové se rozhodli pro odchod z EU. Co tato zpráva znamená pro české a další fotbalisty z Evropy?

Řekl bych, že je natolik čerstvá a šokující, že ani sami na ostrovech nevědí, co pro fotbal přinese. Odchod bude otázkou měsíců, spíše let. Nová pravidla do té doby bude muset nastavit jak Velká Británie, tak Evropská unie.

A váš předpoklad, co bude následovat?

Hráči, kteří už v Británii působí, mohou být šťastní, že tam jsou. Mají smlouvy platné před brexitem, takže by je nic ohrozit nemělo. Fotbalisté, kteří se do Anglie teprve chystají, to mohou mít složitější. Velcí hráči se tam ovšem podle mě tak jako tak dostanou. Můžeme se jen dohadovat, zda se vrátí k podmínkám, jež platily před pár lety – třeba mít 75% startů za reprezentaci.

Za pár dnů se otevírá přestupové okno. Ovlivní brexit již letní fotbalovou burzu?

Britská média předpokládají, že hráči z Evropy již v létě výrazně podraží. Narazil jsem na konkrétní výpočet, že třeba Francouz Pogba z Juventusu může být pro anglické kluby dražší až o 20 miliónů liber. Pokud jde o české hráče, vzhledem k tomu, jak dopadli na mistrovství Evropy, tak do Anglie asi odcházet nebudou...

Zastupujete však Dana Pudila s Matějem Vydrou, kteří tam již působí. Jaké informace pro ně máte?

Především budu netrpělivě čekat na zprávy z klubů. Ale jak říkám, na jejich situaci by se nemělo nic měnit. Když budou hrát dobře, jejich výhodou může být, že se britské kluby zaměří při hledání posil hlavně na hráče, kteří již na ostrovech působí. To je však jen předpoklad, zatím vaříme z vody.

Zastupujete také Vladimíra Daridu, což je opačný případ. V Hertě Berlín měl dobrou sezónu, ve Francii si uhrál své. Může takový hráč po brexitu pomýšlet na odchod do Anglie?

Vláďa je zrovna jedním z mála českých reprezentantů, kteří by o tom přemýšlet mohli. Nějaké kluby se mi během šampionátu ozvaly, zájem mají. Je však otázka, kdo z nich předloží finální nabídku. Vláďa má v Berlíně smlouvu ještě na tři roky a nepředpokládám, že by se Hertha chtěla pouštět do nějakého dobrodružství. Jde také o hráče samotného. Když chcete do většího klubu, potřebujete také úspěch s reprezentací. A naše výkony ve Francii byly spíše tristní. Nečekáme tedy velké nabídky, po takovém šampionátu by byl zázrak, kdyby se ozval některý z TOP klubů. Ve fotbale ale nikdy nevíte...

Reklama

Související témata: