Hlavní obsah

Český brankář Vítek: V Machesteru United mě sledují. Všechno jde tak, jak má

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učil se od velkých gólmanů Davida de Gey nebo André Onany, na tréninku si zvykl na rány Marcuse Rashforda, už z akademie zná Alejandra Garnacha. Když byl dvacetiletý český fotbalový brankář Radek Vítek součástí týmu Manchesteru United v Lize mistrů, hltal každý detail. V zimě se pak v kariéře posunul, odešel hostovat do Accringtonu do čtvrté anglické ligy. Poprvé se naplno otrkává v mužském fotbale, je jedničkou. „Vše jde tak, jak má. Doufám, že to tak bude i pokračovat,“ říká Vítek ve velkém rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Radek Vítek v dresu slavného Manchesteru United

Článek

Jaká je to škola pro dvacetiletého gólmana ve čtvrté anglické lize?

Dobrá. Leckdo si řekne, že je to čtvrtá anglická liga, v Česku na úrovni divize. Ale i tahle soutěž je v Anglii profesionální. Řekl bych, že i pár klubů, které hrají o postup, má víc peněz než některé české ligové kluby. Herní styly jsou tady různé, některé týmy chtějí hrát, jiné nakopávají míče na hodně vysoké útočníky.

Což je pro vás vhodná průprava, že?

Přizpůsobím se. Jasně, někdy ty souboje bolí, ale to je součástí fotbalu. Poprvé v mužském klubu pravidelně chytám, sbírám cenné zkušenosti. Chtěl jsem někde začít, chci se zlepšovat a postupovat co nejvýš. Osobně chci hlavně zůstat konzistentní, vždycky se snažím dělat vše nejlepší pro tým. Soustředím se hlavně na svůj výkon.

Angažmá v Accringtonu tedy naplňuje vaše představy?

Ano. Hlavní bylo, abych chytal, což se zatím naplňuje. Jsem spokojený, máme mladý tým, jeden vůbec z nejmladších v lize. Začátek byl suprový, v prvních čtyřech zápasech jsem měl tři čistá konta, pak nám forma trochu opadla. Momentálně máme hodně zraněných hráčů, zaskakují mladí kluci z akademie. Snažíme se, bojujeme.

Předpokládám, že trenéři a další zodpovědní lidé z Manchesteru United vás mají pod drobnohledem. Je to tak?

Sledují mě pořád. Na drtivé většině našich zápasů jsou skauti nebo někdo jiný z klubu, mají o mně reporty a zpětnou vazbu od trenérů v Accringtonu. Sám také komunikuji hlavně s trenéry brankářů United, rozebíráme mé výkony.

Jsou s vámi spokojení?

Mám pozitivní feedback. I pro ně je samozřejmě hlavní, abych chytal.

Do akademie Manchesteru United jste se přesunul v šestnácti letech ze Sigmy Olomouc. Jak si tento krok zpětně vyhodnocujete?

Určitě jako správný. Když vám na dveře zaklepe Manchester United, nemůžete říct ‚ne‘. Vůbec tohoto rozhodnutí nelituju. Vše jde tak, jak má. Doufám, že to tak bude i pokračovat.

Trénoval jste už také zhruba rok a půl s áčkem United. Co vám jednotky s Marcusem Rashfordem, Brunem Fernandesem a spol. daly?

Obrovské zkušenosti a zážitky. Učil jsem se od špičkových brankářů a hráčů. Když jsem přišel poprvé do kabiny áčka, řekl jsem si: wau. Ty hráče jsem předtím viděl jen v televizi. Ale po roce a půl, co jsem s nimi trénoval, jsem si zvykl. Už to pro mě bylo normální.

Likvidoval jste pak tedy s přehledem Rashfordovy střely?

Ze začátku to pro mě bylo neskutečné. Kvalita hráčů byla úplně jiná, než na jakou jsem byl zvyklý. Ale adaptoval jsem se a musel jsem se taky předvést. Neřešil jsem, jestli střílí Rashford nebo někdo jiný. Musel jsem prostě ukázat to nejlepší.

Jak jste prožíval zápasy v Lize mistrů, kdy jste byl na lavičce na Bayernu Mnichov nebo doma s Galatasarayem?

Byly to skvělé zážitky, ale snažil jsem se sbírat zkušenosti. V kabině jsem sledoval, co se před zápasem děje, kdo co dělá, kdo má jakou rutinu. Snažil jsem se vnímat okolí a učit se.

Vašimi brankářskými kolegy byli David de Gea nebo André Onana. Jak vás brali?

Každý se mi snažil pomáhat, od každého jsem se učil. David byl skvělý člověk, pohodář, vždycky se se mnou bavil. Super bylo, když byl v United minulý rok na hostování Martin Dúbravka, mohl jsem si s někým popovídat v mateřském jazyce.

Radek Vítek na hostování v Accringtonu

Zápasy: 9

Čistá konta: 3

Inkasované góly: 13

Co vám radil Onana?

Ve hře nohama je vynikající. Vždycky mi říkal, ať se nebojím hrát, byť třeba někdy udělám chybu. Nabádal mě, ať jsem sebevědomý, nedělám si z ničeho velkou hlavu a jdu dál. Chybu udělá každý, i ten nejlepší na světě.

Onanovi se vstup do angažmá v Anglii úplně nepovedl, byl hodně kritizovaný. Pozoroval jste na něm, že je v hlavě silný?

Vždycky když přijdete do nového prostředí, musíte se zabudovat, zvyknout si na nové spoluhráče, styl hry, na všechno. Vždycky to chvilku trvá. Navíc jste v Manchesteru United, v jednom z největších klubů na světě. Když se nedaří, fanoušci po vás jdou. V tu chvíli musíte zůstat klidný. André ukázal, že je v hlavě velice silný, poučil se. Poslední dobou předvádí vynikající výkony. Doufejme, že bude ještě lepší a lepší.

Zmínil jste Onanovu rozehrávku. Dbá se obecně v Manchesteru United na to, aby brankář uměl dobře nohama?

V akademii jsme se snažili hrát všechno po zemi, pořád rozehrávat. Někdy jsme z toho dostali i gól. Ale mládežnický a dospělý fotbal je úplně jiný.

Rozveďte to, prosím.

V mládeži chtějí kluby rozvinout co nejvíc potenciál každého hráče a ideálně je vychovat pro áčko. V Manchesteru United se takhle posunuli třeba Alejandro Garnacho nebo Kobbie Mainoo, další s prvním týmem trénují. Na výsledcích tolik nezáleží, první je rozvoj hráče. Ale v dospělém fotbale se hraje o všechno, o každý bod. Tam už se chyby netolerují. V League Two nemůžu v rozehrávce tolik riskovat, plním pokyny trenéra a někdy si dlouhými nákopy pomáhám.

Zmínil jste Garnacha, se kterým jste v akademii hrál. Jaký je?

Má skvělý talent, opravdu se vydřel. Znám se s ním celou dobu, co je v United. V kontaktu teď úplně nejsme, ale věřím, že až se potkáme, popovídáme si. Ten posun mu strašně přeju.

Manchester United řešil v průběhu sezony plno problémů na hřišti i mimo něj, anglická média i experti vše do detailu řešili. Jaké to pro vás bylo, když jste byl součástí týmu?

Zažil jsem něco jiného, a to i tu horší stránku fotbalu. Ale pro mě se nic neměnilo. Pracoval jsem tak, jak jsem měl. Snažil jsem se udělat vše pro tým, rozvíjet se. Těžko k tomu mohu říkat víc.

Jak situaci zvládal trenér Erik ten Hag?

Tlak a kritika jsou dnes už zřejmě součástí trenérské práce. Za sebe musím říct, že Erik ten Hag je velice dobrý kouč. Musel hledat řešení ve velice těžkých situacích, ale ukázal, že je lídrem. Umí pracovat s médii, s tlakem. Hráči za něj chtějí bojovat.

Manchesteru United patřil také jiný český brankář Matěj Kovář, který v létě přestoupil do Leverkusenu. Inspiruje vás jeho cesta?

Určitě. Bavil jsem se s ním o jeho zkušenostech. Je super, kam se dostal. Přeju mu, ať se mu daří, ať se dál rozvíjí. Chytá za Leverkusen poháry, je ve výborné formě. Prošel si anglickou cestou, první hostování mu úplně nevyšlo, ale pak se pořád posouval. Matěj je výborný brankář, umí skvěle nohama, má výbornou rozehrávku. Ve Spartě se ukázaly jeho kvality. Nebyla náhoda, že si ho pak vybral Bayer Leverkusen.

Matěj Kovář je v Leverkusenu nadmíru spokojený. Patrik Schick už mu dal na tréninku pár gólů Video: Sport.cz, FAČR

Figuruje případný návrat na hostování do Česka i ve vašem plánu?

Uvidíme, jaké budou možnosti po této sezoně. To teď neřeším a nechci ani říkat, co bych chtěl, nebo nechtěl. Jsem otevřený všemu a nechávám věcem volný průběh. Nezastírám, že bych se chtěl v létě zase posunout, celou situaci budeme řešit s United a mojí agenturou Sport Invest. Ať už to bude do třetí nebo druhé anglické ligy, nebo někam do zahraničí. Chci se zabydlovat v mužském fotbale.

A jednou byste si chtěl zachytat za áčko Manchesteru United, že?

Samozřejmě. Pro koho by to nebyla motivace? To je ideální scénář, ale chci ze sebe hlavně vydat to nejlepší. Pak uvidíme, v Evropě je plno skvělých klubů.

Reklama

Související témata:
Radek Vítek