Hlavní obsah

Na poslední štaci mu nadávali, teď překvapil. Sním o trénování United nebo Evertonu, vzkázal Rooney

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je historicky třetím nejlepším střelcem fotbalové Premier League a s Manchesterem United posbíral 16 trofejí. Ovšem jako trenér Wayne Rooney nezáří. Úspěch je pro něj neznámé slovo a každá jeho štace byla kratší než ta předchozí. Nedávno překvapil diváky BBC, když vyhlásil: „Rád bych jednou vedl svoje milované United nebo Everton. Je to můj cíl.“ Zatím to zní spíš jako silvestrovský fór.

Foto: Profimedia.cz

Wayne Rooney je po lednovém vyhazovu z Birminghamu bez práce.

Článek

Fotbalový rok 2024 pro něj začal strašidelně. Rooney hned druhého ledna dostal v Birminghamu padáka. Na druholigové adrese mu napočítali pouhých 83 dnů, stihl odkoučovat jen patnáct zápasů. Vyhazov byl logický: Rooney přebíral tým na šestém místě, opouštěl ho na dvacátém. Šest bodů od sestupového pásma.

„Ano, byl to neúspěch,“ přiznal. „Ovšem jsem bojovník a chci se vrátit. Vyhazovy a problémy k práci trenéra patří: jde o to, jak se odrazíte zpátky nahoru.“

Útočník s kulatou tváří střílel moře gólů a v Manchesteru patřil k hlavním esům nejen v éře legendárního kouče Alexe Fergusona. A jeho 53 zásahů v anglické reprezentaci trumfnul teprve před rokem Harry Kane. Jaký kontrast s Rooneym trenérem! Konec jeho štace v Birminghamu orámoval vztek fanoušků, kteří během novoročního zápasu jedovatým skandováním správně předpovídali: „Ráno tě vyhodí!“

Líp mu nebylo ani předtím. V insolvencí sužovaném Derby County vydržel přes rok a půl, loučil se hořkým sestupem z druhé ligy. Přesvědčovali ho, aby zůstal, ale odmítl: „Připadal jsem si jako na horské dráze.“ A s DC United, černočerveným klubem z Washingtonu, dvakrát po sobě nedokázal postoupit do play off Major League Soccer.

Rooney netroškaří, v osmatřiceti má odvážné cíle. Když mluvil o vysněném trénování Evertonu a United, oči mu svítily vzrušením: v prvním klubu začínal s fotbalem, ve druhém zažil největší úspěchy. Bylo by stylové, kdyby se dokázal na srdcová místa vrátit i jako trenér, ale sám ví, že zatím k tomu má tuze daleko. „Je to proces, nejdřív se potřebuju dostat na správnou cestu,“ pravil.

„Chci se vrátit k trénování, abych se ujistil, že v příštích deseti letech budu v pozici, kdy bych se mohl dostat do velkého klubu,“ vykládal. „Měl jsem dost času na přemýšlení a postarám se o to, abych příště všechno udělal správně.“

Reklama