Hlavní obsah

Chelsea hrozí krach, Abramovič z prodeje nevidí ani penny. Po majetku mu jdou i v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sankce spuštěné západním světem na Rusko po vojenském vpádu na Ukrajinu se velmi citelně začínají dotýkat i oligarchů napojených na kremelský režim, kteří žijí v zahraničí. Do velmi svízelné situace se dostal i majitel Chelsea Roman Abramovič. Vedení Premier League ho vyloučilo z pozice ředitele Blues. Britské vláda mu zmrazila majetek, ke stejnému kroku přistupují i hedgeové fondy v USA.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Roman Abramovič se ocitl ve svízelné situaci.

Článek

Podle listu Wall Street Journal přistoupily americké fondy k tomuto procesu poté, co Abramovičovi Velká Británie ve čtvrtek zmrazila majetek v odhadované hodnotě devět miliard liber.

Krok britské vlády výrazně komplikuje plánovaný prodej klubu. Chelsea nyní nemůže prodávat ani kupovat hráče a nesmí ani obnovovat stávající kontrakty. Byl jí také zakázán prodej suvenýrů a fanshop na stadionu Stamford Bridge byl uzavřen.

Londýnský klub, v jehož vedení působí i bývalý český reprezentant Petr Čech, přišel také o sponzora, mobilního operátora Three. V anglické lize nyní působí na základě zvláštní vládní licence.

Odstranění majitele z vedení klubu většinou vede k prodeji akcií majoritního vlastníka. Abramovič už dříve v obavě ze sankcí pověřil americkou investiční společnost Raine Group, aby našla pro klub kupce ochotného za něj zaplatit tři miliardy liber.

Po krocích britské vlády však Raine Group proces prodeje klubu pozastavila. Vláda je podle BBC ochotná prodej povolit, ale pouze pod podmínkou, že Abramovič z něj nedostane ani penny.

Speciální licence vyprší 31. května, pokud do té doby nedojde k prodeji, Chelsea hrozí bankrot.

Reklama

Související témata: