Hlavní obsah

Co bude s miliardami za Chelsea? Chystá se Abramovič pomoct obětem války, nebo obejít sankce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský miliardář Roman Abramovič prodává londýnský fotbalový klub Chelsea. Ve středu to uvedl v oficiálním prohlášení na klubových stránkách. Zájemce by měl zaplatit částku kolem tří miliard liber (cca 90 miliard korun). Abramovič chce utržené peníze poslat obětem války na Ukrajině. Ostrovní média ovšem upozorňují na nejasnou formulaci týkající se chystaného kroku. Veřejným prostorem rezonuje názor, že Abramovič se snaží obejít sankce, které ruskému oligarchovi hrozí.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Vlastník Chelsea Roman Abramovič se dostal pod tlak v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině. Ruský oligarcha minulý týden předal zodpovědnost za chod klubu správní radě charitativní nadace Chelsea.

Článek

„Veškerý čistý zisk z prodeje bude věnován obětem války," píše se v prohlášení na webu Chelsea. Britský ministr pro bezpečnost Damian Hinds už se k formulaci vyjádřil v tom smyslu, že nerozumí tomu, co zmiňovaná věta znamená.

„Nevím, co ta formulace znamená, protože čistý výnos lze definovat různými způsoby. To vám řekne každý účetní," řek Hinds v rozhovoru pro populární televizní pořad Good Morning Britain.

Abramovičova majetku v Británii se současné sankce zatím napřímo nedotýkají. V britském parlamentu už ale leží na stole zákon, který úřadům umožní v otázce sankcí postupovat efektivněji než doposud a je možné, že i Abramovič bude v nejbližších dnech trestem pro ruské oligarchy významně majetkově postižen.

„Nemohu se vyjadřovat k jednotlivcům, ale přijdou další sankce," naznačil ministr v reakci na přímou otázku, jestli by sankce neměly okamžitě dopadnout i na současného majitele Chelsea.

Je zjevné, že Abramovič s prodejem spěchá. Ví, že jeho majetek je v přímém ohrožení. A formulace ohledně čistého zisku věnovaného obětem vláky působí přinejmenším podezřele.

Velká část ostrovní veřejnosti je navíc nejpřísnějším postihům ruských oligarchů otevřená. Ve veřejném prostoru zaznívají hlasy o zmražení nebo dokonce absolutní konfiskaci jejich majetků.

Reklama

Související témata: