Hlavní obsah

Communist Cafu, ale i Kryštof Kolumbus. I takové jsou přezdívky, které si Coufal mezi Kladiváři vysloužil

zp, dosSport.cz

Coufalův bleskový transfer na Ostrovy je pořád velké téma. Pro osmadvacetiletého exslávistu i pro jeho spoluhráče v reprezentaci, která se po středeční přípravě na Kypru chystá na Afroditině ostrově na další duely, jež ji čekají v Izraeli a Skotsku. Stejně tak je velkým, a hlavně vděčným tématem premiérový zápas, který v dresu West Hamu Vladimír Coufal už dva dny po podpisu smlouvy odehrál a v němž pomohl Kladivářům k výhře nad Leicesterem.

Vladimíra Coufala ve West Hamu nejvíc překvapila nezvykle dlouhá zdravotní prohlídka Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek

„Připadám si jako Kryštof Kolumbus," smála se do kamery při videorozhovoru z Kypru nová akvizice Hammers při zmínce o cestovatelských anabázích, které během uplynulého týdne musela podstoupit.

„Po zápase s Midtjyllandem pro mě poslal West Ham soukromé letadlo, v němž byl jen pilot a stevard, aby mě dopravili do Londýna k zdravotní prohlídce. Neskutečné, jak byla důkladná a jak si mě doktoři proklepli. V devět ráno začali, někdy ve čtyři odpoledne skončili. Jen na magnetické rezonanci jsem byl tři hodiny," přiznával Coufal, že obdobně důkladnou kontrolu ještě během kariéry nezažil.

Foto: Marc Atkins, Reuters

Radost Kladivářů. Debutující Vladimír Coufal pomohl v anglické lize k výhře West Hamu 3:0 na hřišti dosud stoprocentního Leicesteru.

„Vždyť doktoři se ptali i na zranění, která jsem utrpěl ještě v Liberci a dávno na ně zapomněl," překvapilo ho, jak pečlivé a dokonalé záznamy o něm v novém klubu měli.

Stejně tak mu spadla brada, když se konečně dostal do tréninkového centra Kladivářů. „Čtyři hřiště, jídelna, všechno moderní, prostě bomba."

Nadšený byl ovšem i z přijetí a prvních dnů mezi novými spoluhráči. „Všichni jsou ohromně pozitivně naladěni a jeden jako druhý mě povzbuzovali. Přitom se na mě mohli dívat jako na někoho, kdo přišel a jim sebere práci," nepopírá Coufal, že z údivu nevycházel. Mezi nové spoluhráče ale okamžitě zapadl.

"Anglickou ligu jsem vždy sledoval, a když do West Hamu přestoupil Tomáš Souček, díval jsem se na každý zápas, pokud to jen šlo. Proto jsem většinu nových spoluhráčů znal a v kabině to měl jednodušší. A navíc mi pomáhal Tomáš. Má ve West Hamu jméno a pozici, všechno mi ulehčil. Jsem rád, že jsem v reprezentaci i klubu zase s ním, protože je to fantastický fotbalista se spoustou věcí, které ostatní hráči nemají."

Už dva dny po transferu do West Hamu se český reprezentant objevil v základní sestavě svého nového týmu a čekal na něho debut v Premier League na stadionu Leicesteru. Debut vítězný, protože Kladiváři vyhráli 3:0 a připsali si na konto tři důležité body. I Coufalovým přičiněním.

„Všechno se seběhlo strašně rychle. Nějaké náznaky, že by můj přestup mohl klapnout, jsem měl před play off Ligy mistrů v Dánsku, ale už po utkání mi volal pan Tvrdík, že smlouva Slavie s West Hamem je odsouhlasená. Stačil jsem poděkovat jemu i trenérům za to, jak se o mě starali a jak mě připravili, s kluky si dát na rozloučenou na pokoji pivo a pak se pár hodin prospat, abych byl připravený na cestu i prohlídku v Londýně," vracel se k transferu probíhajícímu rychlostí kulového blesku.

Stejně rychlá byla ale i Coufalova cesta do základní sestavy Kladivářů.

„Ani nebyl čas být překvapený z toho, že jsem v základu. Netušil jsem to, nikdo se mnou nemluvil. Samozřejmě ani manažer, protože David Moyes byl v izolaci a až nyní se k mužstvu vrací. Dvakrát jsem ale s mužstvem trénoval a jisté signály jsem registroval. Po předzápasovém tréninku mě vzal trenér k videu, vyložil mi, že budeme hrát s pětičlennou obranou, a dával pokyny, kde stát a jak si počínat."

Premiéru exslávistický obránce zvládl znamenitě, takže po debutu se na něho na Ostrovech hrnula chvála za všech stran. Superlativy a všelijaké narážky a přirovnání rovněž. Dokonce i jednu obzvlášť pikantní si vysloužil, neboť fanoušci Hammers ho počastovali pojmenováním Communist Cafu. Do jisté míry určitě lichotivým, protože brazilský obránce považovaný za jednoho z nejlepších krajních beků světa byl pojem.

„Oni o nás moc nevědí, takže bych to raději nekomentoval. Ale chválu fanoušků jsem zaregistroval. Aby ne, když vás v příspěvku na sociálních sítích najednou označí pět tisíc lidí a člověk neví, co se děje. A stejně tak jsem zaregistroval, že ocenili mou snahu mluvit hned v prvním rozhovoru anglicky. Na nějakém levelu sice s angličtinou jsem a zvládám ji, i když mi ještě dělá problémy zvyknout si na rychlou mluvu i akcent. Proto mám i na Kypru učebnici a dvě hodiny denně se věnuji anglickým cvičením."

Foto: Sport.cz

Tomáš Souček (vlevo) a Vladimír Coufal v barvách West Hamu.

„Proti Leicesteru jsem se snažil hrát, co umím, a dát do zápasu maximum. Byla to ovšem jen první vlaštovka, protože těžší utkání teprve čekají. Mě i West Ham. Bude proto pochopitelně těžší výkony potvrzovat," je si vědom Coufal, že opravdové zkoušky ohněm přijdou.

Hned po reprezentační přestávce, kdy Kladiváři hrají doma s Burnley a Manchesterem City, aby poté vyrazili v poslední říjnový den na Anfield ke konfrontaci s mistrovským Liverpoolem.

Foto: Marc Atkins, Reuters

Debutující Vladimír Coufal pomohl v anglické lize k výhře West Hamu 3:0 na hřišti dosud stoprocentního Leicesteru.

Ještě předtím však na Coufala, stejně jako na jeho spoluhráče z West Hamu Tomáše Součka, čekají dva zápasy o body v Lize národů v reprezentačních barvách. Nejdřív v neděli v Izraeli, poté ve středu ve Skotsku.

„Uvidíme, co nás v Izraeli čeká, ale každopádně proti nám nastoupí kvalitativně lepší soupeř, než jakým byli v přípravě Kypřané. Některá plus jsou ale na naší straně. Zatímco my hráli už ve středu, Izrael cestoval k baráži o postup na EURO do Skotska, kde hrál až ve čtvrtek. Jeho hráči se tak budou muset vyrovnávat s dlouhým přeletem, navíc kvalifikaci nezvládli, takže i psychická výhoda by měla být na naší straně," přemýšlel Coufal nad nedělním střetnutím Ligy národů v Haifě.

Foto: Sport.cz

Tomáš Souček (vlevo) a Vladimír Coufal v barvách West Hamu po vítězství na hřišti Leicesteru.

Netajil přitom, že daleko víc ho láká a motivuje další zápas ve středu na Ostrovech. V Hampden Parku v Glasgowě se český tým utká se Skotskem.

„Hodně se těším. Už proto, že se bude hrát v jiném, a pro nás hlavně normálnějším počasí, než jaké teď panuje na Kypru a v Izraeli, hlavně však proto, že ve skotské nominaci je dost hráčů z Premier League. Doufám, že poznají pravou sílu naší reprezentace, že vyhrajeme a oplatíme jim prohru z Olomouce," připomněl zářijovou kalvárii, kdy musel na Hané vyrukovat proti Skotům český národní tým poskládaný z hráčů druhého sledu.

Reklama

Související témata: