Hlavní obsah

Coufal přispěl k vítěznému gólu West Hamu, fanoušci negativně reagovali na Moyese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

West Ham se po drtivé středeční domácí porážce 1:5 s Newcastlem oklepal a zareagoval přesně tak, jak potřeboval. Zvítězil na Fulhamu 1:0 a se třiceti body na kontě povyskočil na průběžné třinácté místo anglické fotbalové Premier League. „Věděli jsme, že v naší pozici musíme vyhrát i někde venku, tady jsme to zvládli,“ podotkl trenér Kladivářů David Moyes. Celé utkání za West Ham odehráli oba čeští reprezentanti, tedy obránce Vladimír Coufal a záložník Tomáš Souček.

Foto: John Sibley, Reuters

Fotbalista West Hamu United Vladimír Coufal v akci během utkání Premier League s Fulhamem.

Článek

Moyes oproti duelu s Newcastlem změnil ze tří čtvrtin obrannou čtyřku, zůstal v ní jen stoper Kurt Zouma. „Když máte potíže, potřebujete obránce, kteří vědí, jak mají dělat svou práci a jaké jsou jejich povinnosti. Kluci to zvládli dobře," ocenil defenzivní složku výkonu svého mužstva devětapadesátiletý kouč. Chválil tím mimo jiné i Coufala, který se poprvé po reprezentační pauze objevil v základní sestavě.

Český bek při výhře 1:0 nad Southamptonem nenastoupil vůbec, při debaklu s Newcastlem si zahrál necelou půlhodinu. Proti Fulhamu se podílel na vítězné brance, z pravé strany poslal do pokutového území domácích přihrávku, kterou obránci odvrátili jen k Jarrodu Bowenovi, jehož pobídku si do vlastní sítě srazil Harrison Reed.

West Ham nehrál na krásu, držel míč jen 24 procent času, Zouma a spol. zablokovali jedenáct střel, přidali i další důležité zákroky. „Musíte najít způsob, jak vyhrát, a to se nám podařilo. Rádi bychom hráli trochu jinak, ale v naší pozici potřebujeme vyhrávat. A tady jsme si tři body připsali," konstatoval Moyes po druhé venkovní výhře v sezoně.

„Když jsem sem jako trenér přišel, nikoho netrápilo, jak hrajeme. Šlo jen o výhry, abychom se udrželi v Premier League. Tehdy se nám to podařilo a jsem si jistý, že to zvládneme i tentokrát," ukázal hlavní stratég West Hamu na to, co je nejdůležitější. Druhá polovina tabulky je extrémně našlapaná, Kladiváři disponují na sestupovou pozici jen tříbodovým náskokem.

Atmosféra odpovídá situaci, fanoušci jsou nervózní. Když se Moyes v 60. minutě odhodlal k dvojitému střídání, reagovali negativně. Ze sektoru příznivců West Hamu vykukoval i transparent „Moyes out" (Moyes ven). Koučova reakce? „Opravdu na to neumím odpovědět. Když se pro to rozhodnou, mohou to udělat," odvětil zkušený Skot.

Na hráče mohly výpady z tribun proti Moyesovi ve chvíli, kdy v zápase vedli, vytvořit tlak. „Může to tak být. Ale musím vyzdvihnout reakci hráčů a způsob, jakým šli po nepovedeném utkání v týdnu za výsledkem. Skvěle je vedl Declan (Rice). Musím říct, že to byl opravdu dobrý výkon," prohlásil Moyes.