Hlavní obsah

Čtvrtstoletí tak bídnou sezonu Arsenal nezažil. I proto letadlo se vzkazem fanoušků pro amerického majitele

Čtvrtstoletí tak bídnou sezonu nezažili. Po úterní prohře v birminghamském Villa Parku figuruje Arsenal v tabulce na desáté příčce a nejhorší umístění za posledních pětadvacet let je bez ohledu na výsledek posledního zápasu s Watfordem realitou. I kdyby Kanonýři v neděli vyhráli a výsledky Sheffieldu a Burnley jim nahrály, lepší než osmí neskončí. Trumfnou tak mizernou sezonu 1994/95, kdy skončili šestí, navíc z Premier League se na evropskou pohárovou scénu už nedostanou.

Foto: Rui Vieira, Reuters

Hvězda Arsenalu - Pierre-Emerick Aubameyang.

Článek

„Tabulka nelže. Jsme tam, kde jsme. Musí to bolet a musíme trpět, protože pro klub jako Arsenal není takové umístění dobré. Musíme se zlepšit v mnoha směrech. Individuálně i jako tým," přiznával trenér Mikel Arteta, že rozčarování fanoušků nad další ztracenou sezonou je oprávněné.

Však ji také vyjádřili i v Birminghamu. Pronajali si za 700 liber letadlo, které přelétávalo nad Villa Parkem se zavěšeným transparentem s nápisem „Back Arteta, Kroenke Out",

Foto: Shaun Botterill, Reuters

Radující se Ezri Konsa z Aston Villy po zápase s Arsenalem.

Dávali tím najevo podporu trenérovi, který na Emirates Stadium přišel v prosinci a dosáhl alespoň dílčího zlepšení v bídně sezoně,  a zároveň tím vyjadřovali své mínění o americkém majiteli klubu Stanu Kroenkemu. Tomu vyčítají, že je přespříliš šetřivý a není ochotný investovat do nákupu posil, které Arsenal nutně potřebuje.

„Mám plnou podporu majitele, správní rady i sportovního ředitele," ujišťoval je po utkání bývalý asistent Pepa Guardioly v Manchesteru City,

"Nejlepší týmy jsou v určitých oblastech lepší než my, ale dáváme dohromady plán, abychom toho v nejbližší době zvládli co nejvíc. Musíte věřit tomu, co říkám," žádal španělský kouč o čas a trpělivost.

Jenže chtějte ji na příznivcích Kanonýrů, kteří byli zvyklí na to, že za vlády trenéra Wengera hrál jejich tým Ligu mistrů dvacet let nepřetržitě v jednom kuse... Teď už se jim o ní už tři sezony jen zdá a zdát se bude.

A dokonce hrozí, že si v pohárové Evropě nezahrají vůbec. Z ligy se do ní nedostanou a jedinou šancí je pro ně FA Cup. Pokud by 1. srpna porazili ve finále Chelsea, zajistí si alespoň účast v Evropské lize.

„Uděláme vše proto, abychom FA Cup vyhráli, i když jsme pod mnohem větším tlakem než před zápasem s Villans. Mohli jsme se do Evropské ligy dostat z Premier League, ale to bychom museli hrát úplně jinak. S takovou mentalitou ale nemůžeme uspět. Zvlášť, když nejsme schopni vstřelit gól," kritizoval spoluhráče i sám sebe střídající Granit Xhaka po první prohře Arsenalu s Aston Villou od roku 1998.

Reklama

Související témata: