Hlavní obsah

Další Američané v Premier League? Zájem má být o Tottenham, ve hře jsou desítky miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že během relativně krátké doby by mohl další anglický fotbalový velkoklub měnit majitele. Podle zahraničních médií byla podána nabídka ve výši tří miliard liber na převzetí londýnského Tottenhamu. Klub se k údajnému zájmu íránsko-americký miliardáře Jahma Nadžafího zatím nevyjádřil.

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Son Hung-min z Tottenhamu v úvodním osmifinále Ligy mistrů.

Článek

Touha v Tottenhamu po úspěších je zřejmá. Klub získal v tomto tisíciletí jedinou větší trofej, když v sezoně 2007/2008 opanoval anglický Ligový pohár. Spurs sice patří v posledních letech ke špičce Premier League, často hrají evropské poháry a mají nový moderní stadion, ale tituly jsou tituly.

Deník Financial Times tak přišel s informací, že Nadžafí, předseda investiční společnosti MSP Sports Capital, by chtěl severolondýnského celku dát finanční injekci. Nabídka údajně zní přibližně 3 miliardy liber (téměř 80 miliard Kč) s připočtením asi 60 milionů liber dluhu v klubovém účetnictví.

Podle britských médii ale majitel klubu Joe Lewis a předseda Daniel Levy požadují minimálně 4,5 miliardy liber. Pro srovnání, za Chelsea zaplatilo minulý rok konsorcium amerického podnikatele Todda Boehlyho 4,25 miliardy liber.

Společnost ENIC, spojena s Lewisem a Levym, koupila 26procentní podíl v Tottenhamu za 21,9 milionu liber již v roce 2000 a od té doby zvýšila svou část na 85,5 procenta. V posledních letech se dvojici kromě zmíněné stabilizace výsledků podařilo diverzifikovat příjmy klubu, na novém stadionu se konají koncerty, zápasy NFL, boxerské zápasy a další významné nejen sportovní akce.

Jenže fanoušci vidí nedostatek fotbalových ambicí. Obchodník Simon Jordan, jenž deset let na začátku milénia vlastnil jiný celek z Premier League Crystal Palace a v současnosti je známý jako komentátor rozhlasové stanice TalkSPORT, má ale o nabídce Nadžafího jasno.

„Záleží na tom, jak velký dluh na sebe vezmou a jakou roli hraje stadion a jaká je celá podoba dohody. Ale pokud Lewis a Levy dostanou 3 miliardy liber, tak si dovedu představit, že budou za nabídkou sprintovat. Investorům by měli utrhnout ruce až v ramenou," prohlásil Jordan.

Podle Financial Times by MSP Sports Capital, jenž spolupracuje s konsorciem investorů, navrhnou 70 procent kupní ceny, zatímco další sponzoři z Perského zálivu, především z Abú Zabí, přispějí zbylými 30 procenty.

Společnost MSP v prosinci 2020 koupila také 15procentní podíl v týmu Formule 1 McLaren za 185 milionů liber, vlastní rovněž podíly ve fotbalových klubech – ve španělském Alcorcónu, belgickém Beverenu a německém Augsburgu. Dříve se spekulovalo o koupi menšinového části od majoritního akcionáře Evertonu, když byl Nadžafí s jeho partnery spatřen přímo v Goodison Parku.

Zprávy přichází v době, kdy se objevují informace také o možném prodeji Liverpoolu a Manchesteru United z rukou amerických investorů směrem k jiným svým krajanům. Obecně Američané mají Premier League minimálně nějaký podíl už v deseti klubech.

Reklama