Hlavní obsah

Deset let se nemají v lásce. Teď by si měli Van Gaal s Koemanem podat ruce?

Manchester/Praha

Už deset let se nemusí a dnes večer by si měli podat ruce? „Problém s tím nemám. Na večeři bych s ním nešel, ale ruku mu před zápasem podám,“ snaží se zůstat nad věcí nizozemský fotbalový kouč ve službách Manchesteru United Louis Van Gaal před večerní ligovou konfrontací se Southamptonem, který do boje o třetí příčku v Premier League povede další nizozemský trenér Ronald Koeman.

Foto: Toby Melville, Reuters

Trenér Southamptonu Ronald Koeman.

Článek

Působili spolu v Barceloně, před deseti lety se sešli v Ajaxu Amsterdam. Van Gaal jako technický ředitel klubu, Koeman jako trenér. A právě tam mezi nimi došlo ke konfliktu, který se táhne už léta.

Každý má svou verzi

„Z Ajaxu mě vystrnadil on. Za pomoci některých lidí v klubu a s podporou holandských novinářů," postěžoval si hořce trenérský diktátor Van Gaal. „A když jsem se ho zeptal, zda využil vlivu medií záměrně, odpověděl, že ano."

Koeman má pochopitelně svou verzi... Podle ní zasahoval Van Gaal zcela nepřiměřeně do jeho trenérských pravomocí, chtěl mluvit a rozhodovat o všem, jejich vzájemný střet vyvrcholil sporem o švédského kanonýra Ibrahimovice.

Van Gaal ho chtěl prodat do turínského Juventusu, a proto nakázal Koemanovi, aby v nizozemské lize šetřit a stavěl ho jen v Lize mistrů. Koeman byl pochopitelně proti, neboť Ajaxu se v domácí soutěži nedařilo a on Ibrahimovice potřeboval. A navíc i suma nabízená za Zlatana se mu zdála příliš malá. Byl přesvědčen, že časem by se dal švédský fotbalový klenot zpeněžit mnohem výhodněji.

„Koeman šílel, Van Gaal zuřil," zavzpomínal na tuto epizodu své kariéry Ibrahimovic. Van Gaal dosáhl svého a švédského snajpra skutečně prodal, ovšem Koeman připravil pomstu a na konci sezóny se pakoval jeho nadřízený.

Naše věc, reagoval Van Gaal

Od té doby se datuje jejich nepřátelství. Však také když se před dnešním epilogem 15. kola Premier League mezi Southamptom a Manchesterem United začali novináři Van Gaala vyptávat na jeho vztahy s Koemanem, odpovídal kouč Rudých ďáblů krajně nerudně.

„Náš vztah je čistě soukromou záležitostí. A pokud mi budete pokládat podobnou otázku pořád dokola, budu odpovídat stejně," dal jasně najevo, že se o letité nevraživosti ke Koemanovi nemíní šířit.

Slova uznání však pro mladšího kolegu našel. „Nikdy jsem nepochyboval, že Ronald Koeman bude dobrým a úspěšným trenérem. I tady v Anglii to dokazuje, a to přesto, že Southampton přišel v létě o mnoho hráčů."

Southampton je po letním výprodeji skutečně velkým překvapením Premier League. Před sezónou byl pasovaný na velkého aspiranta sestupu, ovšem Koeman s ním svedl malý zázrak a drží se s ním na výsluní tabulky. V dnešním večerním duelu, jenž se hraje od 21 hodin, se bude rozhodovat o tom, které z mužstev dvou znepřátelených nizozemských koučů se dostane v tabulce na třetí příčku.

Reklama