Hlavní obsah

Everton najednou na sestup. Klub dostal za trest mínus 10 bodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení anglické Premier League potrestalo Everton odečtem deseti bodů za porušení finančních pravidel v období končícím sezonou 2021/22. Nejvyšší trest v historii soutěže bude aplikován s okamžitou platností. Klub oznámil, že se odvolá.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Pohled z rohu Goodison Parku na rohový praporek a tribuny stadiónu.

Článek

V aktuální tabulce po 12. kole patřilo Evertonu 14. místo se ziskem 14 bodů. Odpočet znamená, že se klub propadne na předposlední 19. příčku. Jen o skóre horší je Burnley.

Everton v březnu vykázal v páté sezoně v řadě, že hospodařil se ztrátou, deficit za ročník 2021/22 vyčíslil na 44,7 milionu liber. Pravidla ziskovosti a udržitelnosti (PSR) povolují klubům Premier League za tříleté období ztrátu 105 milionů, podle výpočtů komise Everton zaznamenal deficit 124,5 milionu.

Vedení Evertonu při říjnovém slyšení před komisí připustilo, že hranici překročilo. Verdikt je ale šokoval a zklamal. „Klub neuznává rozhodnutí, že nejednal v dobré víře,“ uvedl klub v prohlášení. „Přísnost ani výše sankce, kterou komise uložila, není spravedlivým ani přiměřeným odrazem předložených důkazů,“ dodal.

Reklama

Související témata: