Hlavní obsah

Gerrard daroval milióny pozůstalým po obětech z Hillsborough

Kapitán fotbalistů Liverpoolu Steven Gerrard před úterním derby s Evertonem daroval 96 tisíc liber (3,2 miliónu korun) na podporu pozůstalých po obětech neštěstí na stadiónu Hillsborough, při kterém bylo v roce 1989 ušlapáno 96 fanoušků.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Záložník Liverpoolu Steven Gerrard v souboji o míč s Andrew Surmanem z Bournemouthu.

Článek

Tragédie na sheffieldském stadiónu se odehrála 15. dubna 1989 při semifinále Anglického poháru mezi Liverpoolem a Nottinghamem. Většina lidí tehdy zahynula v přeplněné uzavřené sekci tribuny, kde se tísnilo 2000 fanoušků Liverpoolu.

Mezi oběťmi byl i Gerrardův desetiletý bratranec Jon-Paul. "Chtěl jsem to udělat už dlouho, ale zároveň to dobře načasovat. Chtěl jsem vyslat vzkaz, že jsme v tom společně. Při derby s Evertonem se fanoušci na tribunách škádlí, ale podle mého byli příznivci Evertonu od Hillsborough skvělí," řekl.

Gerrard věnoval peníze skupině, která od května 1989 reprezentuje 74 rodin zasažených tragédií. Té se před dvěma roky podařilo dosáhnout toho, že soud zrušil výsledky původního vyšetřování. Další začne v březnu. Pozůstalým se omluvila vláda a přiznala pochybení v zajištění bezpečnosti.

Reklama

Související témata: