Hlavní obsah

Gólman Sparty je bleskově v Top 10 brankářů Premier League! Otevře dveře dalším z české ligy?

Newcastle/Praha

Transakce, která má nečekaně rychlý efekt. Martin Dúbravka (29) teprve v posledních minutách lednového přestupního termínu odešel z fotbalové Sparty na hostování do Newcastlu. Brankář slovenské reprezentace je pro Straky hotovým požehnáním, mužstvu akutně ohroženému sestupem rychle vychytal klidný střed tabulky. A hned po sedmi odchytaných zápasech (bilance 5-1-1) ho prestižní server football365.com zařadil do Top 10 brankářů Premier League!

Foto: Scott Heppell, Reuters

Rozradostněný kouč Newcastlu Rafael Benítez si plácá s brankářem Martinem Dúbravkou po výhře nad Arsenalem.

Článek
Fotogalerie

Jen samá chvála míří na jeho adresu. „Dúbravka debutoval proti Manchesteru United a pohlídal si čisté konto, navíc před zraky miliónů diváků po celém světě, z nichž většina o něm zřejmě ani neslyšela," uvádí server football365.com v charakteristice slovenského brankáře.

„Angažováním Dúbravky dal Rafael Benítez brankářské dvojici Karl Darlow a Rob Elliot jasně najevo, že ztrácejí jeho důvěru. Dúbravka možná není velké jméno, v které trenér doufal, ale ukazuje se, že Newcastle získal svou vytouženou osobnost. Už nyní je téměř jisté, že Magpies využijí opci za 4 milióny eur, aby brankáře získali natrvalo," dodává fotbalový portál.

Brankář se těší z nejlepší společnosti

Sparta se tedy může těšit na velký profit. Podle zákulisních informací její kmenový gólman splnil odchytáním sedmého zápasu normu, za kterou pražskému klubu připadne prémie 1 milión eur. A pokud Newcastle v létě opci uplatní, měla by Sparta na Dúbravkovi vydělat celkem přes 150 miliónů korun.

„Samozřejmě mě zařazení mezi deset nejlepších brankářů soutěže velmi těší a jsem patřičně hrdý. Jsem trochu překvapený, vždyť jsem zatím odchytal jen pár zápasů. Těší mě, že jsem se dostal mezi desítku brankářů, kteří z mého pohledu znamenají opravdu to nejlepší, co může být. Ocenění si moc vážím, je také závazkem do další práce," pochvaluje si Dúbravka pro šport.sk.

Druhý dres od Čecha

Newcastle v neděli porazil 2:1 Arsenal, v jehož bráně stál s kapitánskou páskou Petr Čech.

„Oba gólmani si po utkání ve středovém kruhu vyměnili dresy. Martin má od Petra již druhý. První dostal, když za Žilinu chytal v Lize mistrů proti Chelsea," hlásí přímo z Newcastlu agent Pavel Zíka, jehož Global Sports slovenského brankáře zastupuje.

„Cítil jsem hrdost. Před čtrnácti lety jsem byl u toho, když do Anglie odcházel Petr. Nyní se syny Davidem a Filipem zastupujeme Martina, který se v Newcastlu rychle stal populární a uznávanou osobností," poukazuje agent.

Pokládá za téměř jisté, že Straky gólmana na přestup v létě koupí. „Podmínky mezi Spartou a Newcastlem jsou ve smlouvě jasně dané. Pokud se Martin nezraní, čeká ho podle mě spousta let v Premier League. Má předpoklady, aby se posouval výš a výš," věří Zíka.

Dúbravka může svými parádními výkony na jaře vydělat také Newcastlu. „V tabulce jsou už desátí, ztrácejí bod na Everton a dva na Leicester. Britské televizní společnosti vyplácejí klubům za každé konečné umístění od desátého místa výš stupňované dvouciferné částky v miliónech liber, takže se pořád hraje o hodně," vysvětluje Zíka.

Rekordman doufá, že se dočká i krajanů

Králem žebříčku je Brazilec Ederson z mistrovského Manchesteru City.

Rekordman soutěže Petr Čech v první desítce nefiguruje, přestože nedávno vychytal svou jubilejní 200. nulu v Premier League. Vidí reálnou šanci, se by se v dohledné době prosadil v Anglii také český brankář?

„Martinovi se daří, po jeho příchodu se tým i zvedl. Dobře pro něj a případně i další hráče z české ligy. Když člověk odněkud přijde a daří se mu, tak otevírá dveře i všem ostatním. Takže ano, doufám, že se zase někomu podaří dostat se do Anglie, do Premier League. Bude však samozřejmě záležet na okolnostech," říká Čech v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

Nejlepší brankáři Premier League podle football365.com:
1. Ederson (Brazílie)Manchester City
2. David De Gea (Španělsko)Manchester United
3. Nick Pope (Anglie)Burnley
4. Jordan Pickford (Anglie)Everton
5. Lukasz Fabianski (Polsko)Swansea
6. Mat Ryan (Austrálie)Brighton
7. Jonas Lossl (Dánsko)Huddersfield
8. Jack Butland (Anglie)Stoke City
9. Hugo Lloris (Francie)Tottenham Hotspur
10. Martin Dúbravka (Slovensko)Newcastle United

Reklama

Související témata: