Hlavní obsah

Ikonický stadion slaví výročí. Podívejte se na archivní záběry ze svatostánku fotbalu

Londýn/Praha

Přesně před 97 lety se anglické veřejnosti otevřel jeden z nejznámějších stadionů světa. Londýnský svatostánek Wembley od té doby hostil nespočet sportovních akcí, slavných fotbalových zápasů, ale i koncertů nejlepších hudebníků světa. Na archivním videu níže se můžete podívat na to, jak to ve starém Wembley vypadalo během finálových klání FA Cupu z roku 1931 a 1968.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Wembley otevřelo své brány v roce 1923, archivní záběry zachycují finále FA Cupu z let 1931 a 1968.Video: sntv

 
Článek

Symbolickým střižením trávníku králem Jiřím V. dne 28. dubna 1923 započala éra jednoho z nejslavnějších stadionů světa – londýnského Wembley. Stavba architekta Sira Roberta McAlpinea měla původně sloužit koloniální výstavě Britského impéria 1924 a 1925.

Cena stavby se tehdy vyšplhala na 750 000 liber (asi 23 milionů korun) a původní stadion byl vybudován v místě, kde stála napodobenina Eiffelovy věže, takzvaná Watkin's Tower.

Foto: Sport.cz

Současná podoba londýnského fotbalového chrámu

Podle původního plánu měl být stadion Wembley po skončení výstavy zbourán. Předseda organizačního výboru výstavy Sir James Stevenson ho ale zachránil.

Podle historiků byla plocha pod světoznámým stadionem využívána k fotbalovým zápasům už od 80. let 19. století. V současnosti hraje ve Wembley své domácí zápasy anglická fotbalová reprezentace. Koná se na něm finále FA Cupu a v roce 2011 hostil finálový zápas Ligy mistrů mezi Barcelonou a Manchesterem United.

Reklama

Související témata: