Hlavní obsah

Katastrofa. Angličtí sudí nejsou schopni videosystém vůbec používat, zuří trenéři

Londýn/Praha

Technologie videoasistenta známá pod zkratkou VAR to nemá na Ostrovech vůbec snadné. V posledních dnech obzvlášť. Nejdřív nastalo haló při penaltě, kterou se chystal kopat český legionář Vydra v zápase FA Cupu mezi Burnely a Barnsley, teď se vše točí pro změnu kolem pokutového kopu, jenž rozhodl první semifinále Ligového poháru mezi Tottenhamem a Chelsea. A to má být videosystém VAR uveden od nové sezony i na scénu Premier League!

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Kanonýr Tottenhamu Harry Kane proměnil penaltu a přiblížil Kohouty k finále anglického Ligového poháru.

Článek

„Angličtí rozhodčí nejsou schopni v tuto chvíli systém vůbec používat," rozčiloval se po úterním semifinále Ligového poháru ve Wembley kouč Chelsea Maurizio Sarri a zuřivě přitom mával svým tabletem.

Nebyl první trenérem, který se takto rozpálil. V sobotním střetnutí FA Cupu mezi Burnley a Barnsley došlo doslova ke schizofrenní situaci. Sudí Hopper totiž nařídil pokutový kop a nechal dokonce Vydru, aby se rozběhl k jeho exekuci. Po třech krocích ale Vydru zastavil, neboť dostal pokyn, že nedovolenému zákroku předcházel ofsajd a penalta se kopat nemá.

Ve Wembley soptil pro změnu Sarri. Na displeji měl situaci z 27. minuty, která rozhodla o výhře Spurs. Šlo o spornou situaci, protože záběr skutečně dokazoval, že domácí Harry Kane se ocitl v ofsajdu ještě předtím, než ho brankář Blues Arrizabalaga fauloval. Sudí Michael Oliver stejně nařídil pokutový kop, který snajpr Tottenhamu následně proměnil.

„Z mého pohledu a ze záběru naší kamery šlo o jasný ofsajd," zuřil Sarri, i když mu muselo být jasné, že není směrodatné, co ukazuje klubová kamera.

Podstatná je technika, kterou používá systém VAR. A modré čáry defilující před očima videorozhodčích na monitoru ve studiu. Ty nakonec potvrdily, že se o postavení hru nejednalo. Ovšem až po prodlevě trvající 93 sekund. Bylo skutečně sporné rozhodnout, zda Kane v ofsajdu stál či nikoliv.

Foto: Paul Childs, Reuters

Mauricio Pochettino, kouč Tottenhamu.

„Nemám rád vítězství, pokud ani kamera VAR nedokáže okamžitě posoudit, zda se o ofsajd jednalo či nikoli," zpochybnil zavádění videosystému do anglického fotbalu i domácí trenér Mauricio Pochettino.

„Nemám rád VAR systém a nejsem sám. Viděl jsem, že ani na mistrovství světa, ani třeba ve španělské lize nebyl a není nikdo šťastný, když ho zavedli. Ani velké kluby, ani ty malé. Je mi jasné, že se evoluce nedá zastavit a rozhodně nejsem odpůrcem nových technologií, ale musíme jich využívat jiným způsobem," rozohnil se navzdory tomu, že jeho Spurs tentokrát systém VAR vlastně pomohl k výhře.

„Nelíbí se mi to, protože není jasné, jaká jsou pravidla na využívání této technologie. Bude potřeba ještě spousta času a práce, aby se všechny nedostatky a mouchy v tomto systému vychytaly. A přitom na to máme už jen půl roku," připomínal Pochettino, že od nové sezony bude VAR systém používán i v Premier League.

Foto: David Klein, Reuters

Manažer Chelsea Maurizio Sarri dává pokyny hvězdě Chelsea Edenu Hazardovi v utkání Premier League.

„V Itálii se používá, ale v první sezoně to byla hotová katastrofa. Rozhodčí vůbec nevěděli, jak systém používat. A v Anglii jsou teď na tom sudí stejně," přidal svou zkušenost a odmítavý postoj bývalý kouč Neapole Maurizio Sarri.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.