Hlavní obsah

Kdo se stane novým majitelem Chelsea? Zájem má i saúdskoarabský gigant, nabízí horentní sumu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po uvalení sankcí na „prokremelského oligarchu“ a stále ještě majitele Chelsea Romana Abramoviče, který je trestán za ruskou invazi na Ukrajinu a blízkost k prezidentovi Vladimiru Putinovi, řeší klub jeden problém za druhým. Nadějí by pro londýnský celek byla změna vlastníka. O úřadující vítěze Ligy mistrů má zájem na dvě stovky investorů, včetně saúdskoarabské mediální společnosti Saudi Media Group, která předložila nabídku ve výši 2,7 miliardy liber (zhruba 80 miliard korun).

Foto: @ComrEkenemuse, Twitter

Nový potenciální majitel Chelsea? Mohamed Alkhereiji.

Článek

Podle britských médií musí všichni investoři, kteří mají zájem o koupi Chelsea, do páteční uzávěrky předložit nabídku v hotovosti a zaručit stávajícím zaměstnancům práci. Ti, kteří se rozhodnou učinit nabídku ještě před uzávěrkou, jsou požádáni, aby také předložili podrobné informace o svých motivech, proč chtějí Blues koupit a jaké s nimi mají plány do budoucna.

Zdroje uvádějí, že zájemců jsou téměř dvě stovky. Mezi nejžhavější kandidáty patří realitní miliardář Nick Candy a konsorcium vedené spolumajitelem LA Dodgers Toddem Boehlym. Nově se mezi nimi objevila i saúdskoarabská mediální skupina Saudi Media Group, která učinila nabídku za 2,7 miliard liber. „Mohamed Alchereijí je fanouškem Chelsea a vede soukromé konsorcium, bez přímých vazeb na vládu," píše na svém twitteru novinář Ben Jacobs.

Kvůli převzetí Newcastlu Saúdskou Arábií přetrvávají v anglické Premier League velké výhrady vzhledem k nedodržování lidských práv v tomto islámském státě. Je tedy více než pravděpodobné, že podobný rozruch by vyvolalo i spojení s londýnským gigantem.

Vláda fakticky zbavila současného majitele Abramoviče kontroly nad Stamford Bridge, převzala kontrolu nad prodejem a bude hrát zřejmě i hlavní roli při konečném rozhodování, která nabídka nakonec bude ta vítězná. Společně s Premier League se zdá, že berou otázku vhodného vlastnictví velmi vážně.

Kromě toho, že se snaží shromáždit co nejvíce informací o potencionálních kupcích, má pro ně připravený i plán, jak zvýšit příjmy klubu. Ten by měl spočívat mimo jiné ve zvýšení kapacity stadionu a tím pádem zvýšením příjmů ze zápasů, či možné opětovné zapojení klubu do projektu Superligy.

Reklama

Související témata: