Hlavní obsah

Vláda umožnila Chelsea přístup k části zmražených peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Chelsea se po sankcích na svého ruského vlastníka Romana Abramoviče, jenž je trestán za vojenskou invazi své země na Ukrajinu a blízkost k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, pere s mnoha problémy. „Jdeme den po dni, situace není zcela v našich rukou,“ přiznal před nedělním zápasem s Newcastlem pro Sky Sports technický ředitel londýnského klubu Petr Čech. Britská vláda pomohla kolosu ze Stamford Bridge tím, že mu dovolí přístup k některým financím.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Vlastník Chelsea Roman Abramovič se dostal pod tlak v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině. Ruský oligarcha minulý týden předal zodpovědnost za chod klubu správní radě charitativní nadace Chelsea. Teď přišla informace, že je Chelsea na prodej.

Článek

Slavná Chelsea se bojí o budoucnost, primární pro ni je, aby vůbec dohrála rozběhnutou sezonu. Má sice speciální licenci, díky které může dál v Premier League působit, ale nesmí prodávat lístky ani suvenýry, dělat přestupy nebo prodlužovat smlouvy. Odklánějí se od ní sponzoři. To vše je výsledek sankcí, kterým čelí Roman Abramovič, ruský majitel Blues, jenž má kvůli válce na Ukrajině zmražený majetek a už byl také zbaven funkce ředitele klubu.

Měsíční náklady na provoz klubu by měly činit 28 milionů liber (840 milionů korun). Britská vláda po dvoudenních jednáních se zástupci klubu, jak informuje deník The Sun, dovolí, aby Chelsea na tyhle účely mohla využít peníze z televizních práv a příjmů za výsledky v Premier League a Lize mistrů.

Dohromady by to mohlo dát částku až 110 milionů liber (3,3 miliardy korun). Za televizní práva jde o částku 35 milionů liber (1,05 miliardy korun), 39 milionů liber (1,17 miliardy korun) by bylo za třetí místo v lize a 36 milionů liber (1,08 miliardy korun) za případnou obhajobu titulu v Champions League.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Reece James z Chelsea slaví gól. Logo mobilního operátora Three zmizí z dresů londýnského klubu.

Chelsea má také omezený rozpočet na venkovní zápasy, jeden její výjezd se musí vejít do 20 tisíc liber (600 tisíc korun). Vláda je údajně ochotná tento limit navýšit, pokud Chelsea přes Lille postoupí do čtvrtfinále Ligy mistrů.

„Řekl jsme si, že se spojíme s Chelsea, abychom pochopili, co je potřeba k tomu, aby se zápasy hrály a minimalizoval se dopad na ligu a fanoušky," konstatoval mluvčí rezortu, pod který sport spadá.

„Naše situace je složitá. Pokládáme si spoustu otázek, ale moc odpovědí nemáme. Chceme se soustředit na to, co můžeme ovlivnit, tedy práci v klubu, tréninky, přípravu na zápas. Pro všechny by bylo nejlepší, kdybychom mohli sezonu dohrát. Jdeme den po dni, situace není zcela v našich rukou," prohlásil pro Sky Sports bývalý český brankář Petr Čech, jenž je technickým ředitelem Chelsea.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.