Hlavní obsah

Klopp prokázal ještě větší odvahu, než půlstoletí před ním legendární Shankly. V poháru postavil školku

Po celé půlstoletí v sobě žádný z trenérů Liverpoolu nenašel tolik odvahy jako německý kouč Jürgen Klopp v nedělním zápase 3. kola FA Cupu proti Plymouthu. Do pohárového utkání s týmem ze čtvrté ligy totiž poslal nejmladší sestavu v historii Reds, takže trumfnul svého obdobně odvážného předchůdce, jímž byl v roce 1965 legendární Skot Bill Shankly. Co na tom, že Kloppova mateřská školka uhrála jen bezgólovou remízu, takže za deset dnů bude muset o postup bojovat v druhém utkání v Plymouthu?!

Foto: Andrew Yates, Reuters

Jordan Slew (vpravo) z Plymouthu v souboji s Sheyiem Ojoem z Liverpoolu.

Článek
Fotogalerie

Ben Woodburn, jemuž bude osmnáct až v říjnu, Trent Alexandre-Arnold, kterému je osmnáct, Oviemuno Ejaria a Sheyi Ojo, jimž je jen o rok víc. Skutečně mateřská školka. Nejstaršímu hráči v liverpoolské jedenáctce v pohárovém klání s Plymouthem Lucasi Leivovi totiž bylo v neděli devětadvacet a druhému nejstaršímu Albertu Morenovi je čtyřiadvacet.

Sestava, která překonala rekord

Věkový průměr mužstva, které Jürgen Klopp postavil, tak činil 21 let a 296 dnů.

Jedenáctka, která až dosud držela klubový rekord, byla o celý rok starší. Nastoupila k poslednímu střetnutí ligového ročníku 1964/1965 ve Wolverhamptonu proti tamním Vlkům odsouzeným k sestupu a zápas vyhrála 3:1, i když její věkový průměr činil 26. dubna 22 let a 303 dnů.

Pro pamětníky a hlavně fanoušky Liverpoolu stojí za to připomenout tehdejší základní jedenáctku: Molyneux - Lowry, Ferns, Hignett, Moran - Wallace, Sealey - Chisnall, Graham, Arrowsmith, Strong.

„Samozřejmě že bezgólová remíza mohla být důsledkem sestavy, kterou jsem vybral," připustil po duelu s Plymouthem v rozhovoru pro BBC Sport trenér Jürgen Klopp.

„Mohla, ale také nemusela, protože výsledek by byl třeba stejný, kdybychom nastoupili v plné síle a kompletním složení, Není to pravděpodobné, ale je to možné," přidával vzápětí.

Deset změn v sestavě, které Klopp v porovnání s posledním ligovým zápasem udělal, se zákonitě projevilo.

„Pro naše mladé mužstvo to bylo velice obtížné, ale pro chlapce to byla dobrá zkušenost. Scházelo jim více trpělivosti, aby bránícího soupeře donutili k chybám, po nichž by mohli skórovat. Není to samozřejmě výsledek, jaký bychom si přáli, ale frustrující rozhodně také není."

Bránil snad celý Plymouth, smál se Klopp

Plymouth se na stadionu Anfield jen a jen bránil, za celý zápas se dostal jen třikrát do šestnáctky Liverpoolu, bezgólovou remízu ale nakonec uhájil. A také ji patřičně oslavoval.

„Nevím, kolik lidí žije v Plymouthu, ale měl jsem pocit, jako by všichni stáli před soupeřovou bránou," žertoval Klopp v narážce na bezuzdnou defenzivu hostů, která nedovolila jeho svěřencům skórovat. Ani nasazení Sturridge, Lallany a Firmina v průběhu druhé půle totiž k výhře nepomohlo.

„Udělal jsem v sestavě spoustu změn, což se mohlo vymstít, ale svého rozhodnutí určitě nelituji. Tuhle zkušenost mým mladým klukům nikdo nevezme. A nic na tom nemění, že teď musíme k druhému utkání do Plymouthu. Pokud tam zahrajeme dobře, máme šanci na postup do dalšího kola," nechal se slyšet německý kouč, který se nejmladší sestavou zapsal do klubové historie Liverpoolu.

Postoupí do dalšího kola FA Cupu Liverpool, nebo Plymouth?
Liverpool
90,5 %
Plymouth
9,5 %
Celkem hlasovalo 2468 čtenářů.

Reklama

Související témata: