Hlavní obsah

Kouč Citizens Pellegrini za školku schytává kritiku. Opřeli se do něj Shearer i Hiddink

Londýn/Praha

Schytává to ze všech stran. Od fanoušků, legend Citizens i fotbalových expertů. Aby ne, když Manuel Pellegrini postavil v 5. kole FA Cupu na Stamford Bridge mateřskou školku a jeho tým schytal ostudný debakl 1:5. „FA Cup představuje chrám fotbalu a vítězství v něm je oceňováno v celém světě. Musíme si dát pozor, aby hodnota soutěže nebyla devalvována,“ opřel se do Pellegriniho i kouč vítězné Chelsea Guus Hiddink, jenž se ke kolegům vyjadřuje skutečně sporadicky.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Trenér Manchesteru City Manuel Pellegrini.

Článek

Už v sobotu šetřil trenér Arsenalu Arséne Wenger v pohárovém duelu proti Hullu klíčové hráče a doplatil na to. Gunners s lídrem druhé ligy jen remizovali a čeká je opakovaný zápas na soupeřově půdě.

Kouč Citizens Pellegrini šel v jeho stopách. Postavil šest mladíků, jenže na rozdíl od Wengera proti Chelsea krutě vyhořel.

„Musel jsem změny udělat. Mám sedm zraněných hráčů a už v pondělí letíme k osmifinálovému zápasu Ligy mistrů na Ukrajinu, takže jsem nemohl riskovat. Zvláště, když máme poprvé šanci dostat se do čtvrtfinále Champions League," naznačil chilský kouč jasně, co pro něho představuje momentální prioriotu.

Hráči mohou hrát častěji, oponoval Hiddink

Trenérovi Chelsea Hiddinkovi se argumentace kolegy nelíbila. „Uznávám, že v těchto dnech čeká na mnoho týmů hodně drsný program, ale myslím, že hráči jsou schopni absolvovat zápas každé tři čtyři dny. Máte-li kvalitní tým s šestnácti až osmnácti hráči, nepředstavuje to problém."

„Nikdy jsem, neviděl, aby Barcelona nepostavila do domácího poháru Suáreze, Messiho, Neymara. Přitom jsou to nejlepší hráči na světě. A když už se to stalo, pak až poté, co jejich mužstvo vyhrálo první zápas 7:0 a v odvetě nebylo co řešit," opřel se do chilského kouč před mikrofony BBC bývalý kapitán anglické reprezentace Alan Shearer.

Pomoc od svazu nepřišla

„Nemám zapotřebí se hájit. Jestliže existuje nějaký tým, který respektuje všechny soutěže a poháry, pak je to ten můj. Hrajeme Ligu mistrů, v Premier League nám jde o titul, v Ligovém poháru jsme ve finále, v FA Cupu jsme předchozí zápasy vyhráli 4:0 a 3:0 a dostali se do osmifinále," odpovídal Pellegrini kritikům a připomínal, že ve Španělsku či třeba Itálii se chovají ke klubům účinkujícím v Lize mistrů jinak než v Anglii.

„Vyjdou jim vstříc, dostanou víc času na odpočinek a přípravu. Pomoc klubům hrajícím Champions League je jednou z nejdůležitějších věcí, které by měla fotbalová Anglie v současnosti udělat," poukazoval na to, že Manchester City marně žádal o přeložení pohárového střetnutí s Chelsea na sobotu.

„Proto myslím, že jsem udělal správnou věc. Pro náš klub i pro anglický fotbal," stál si za svým rozhodnutím.

Reklama