Hlavní obsah

Křetínský v ředitelské lóži na zápase s Liverpoolem nadchl celý West Ham, píší v Anglii

Londýn/Praha

Fanoušci anglického West Hamu se v neděli topili v euforii z ligového vítězství nad Liverpoolem 3:2. A výsledek, alespoň podle britských médií, nebyl jediným důvodem k radosti v táboře Hammers. Příznivci také velmi kvitovali přítomnost českého miliardáře Daniela Křetínského v ředitelské lóži, která fandům dala příjemnou vizi co se budoucnosti klubu týče.

Foto: Repro Sky Sports TV

Český miliardář Daniel Křetínský na stadionu West Hamu v duelu s Liverpoolem.

Článek

Samozřejmě, „Česká sfinga", jak současnému majiteli Sparty na Ostrovech kvůli chladným emocím, s nimiž své impérium řídí, přezdívají, se nemůže rovnat třeba s bilionářským saúdskoarabským konsorciem vstoupivším do konkurenčního Newcastlu. Ale i tak je Křetínského přítomnost v Londýně žhavým tématem.

„Křetínského potenciální investice byla fanoušky velmi vřele přijata. A to, že se objevil na London Stadium, přidalo ve West Hamu na nadšení," píše například list Evening Standard.

Kladiváři, v jejichž kádru figurují i tři čeští reprezentanti Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král, se vyšvihli na třetí místo tabulky Premier League a útočí na účast v Lize mistrů. Momentálně působí v druhé nejlepší kontinentální soutěži Evropské lize, kde už si s předstihem zajistili postup ze skupiny.

Účast mezi evropskou smetánkou s klubem se zázemím v centru mezinárodního obchodu, kterým Londýn je, samozřejmě znamená pro byznysmena Křetínského lákavou vizi.

Podle britských médií je na spadnutí transakce, při níž by Křetínský měl získat 27 procent akcií klubu. Tento obchod by mohl být definitivně uzavřen už v horizontu nejbližších dnů. Mluví se o částce kolem 150 milionů liber (cca 4,5 miliardy korun).

Podle informací z Ostrovů je ale ve hře v blízké budoucnosti i kompletní převzetí klubu českým dravcem. Mělo by se jednat o obchod v hodnotě 600 až 700 milionů liber (18 až 21 miliard korun). Což je asi šestkrát více, než zaplatili za klub v roce 2010 současní majitelé David Sullivan (51.5% akcií) a David Golding (35.1%), kteří ale zdědili dluh ve výši 110 milionů liber.

Nečekaný vzestup West Hamu má na svědomí především kouč David Moyes, který na adresu Křetínského vstupu do klubu už dříve prohlásil: „Nevím o moc víc než vy všichni, ale vypadá to, že se děje něco opravdu velkého."

Reklama

Související témata: