Hlavní obsah

Krev, provokace a pořadatel v bezvědomí - i tak se pomstil Adebayor Arsenalu

Svátek fotbalu to rozhodně nebyl. Fotbalový útočník Manchesteru City Emmanuel Adebayor v sobotním 5. kole anglické Premier Legaue jako profesionál selhal. Při gólu do sítě Arsenalu, svého bývalého týmu, běžel před hostující fanoušky a provokativně tam slavil. V utkání navíc svou kopačkou způsobil krvavé zranění svému bývalého spoluhráči Robinovi Van Persiemu. „Neudržel jsem emoce, je mi to líto,“ řekl později Adebayor.

Foto: David Moir, Reuters

Emmanuel Adebayor (vlevo) a Martin Petrov z Manchesteru City se radují z branky. (ilustrační foto)

Článek

Že se mu v Arsenalu nelíbilo, věděl každý. Fanoušci ho zavrhovali a jemu se na trávníku ke konci tak nedařilo. Jak moc v sobě ovšem tožský reprezentant držel nenávist, ukázal naplno v sobotním zápase proti Kanonýrům, kde v 80. minutě zvyšoval na 3:1, a následně vyrazil směrem k fanouškům hostí. Tam popustil své emoce a před rozvášněným davem fandů Arsenalu výsměšně slavil svou branku.

Urostlý domácí útočník svého činu později litoval. „Bylo hloupé běžet před fanoušky Arsenalu. Ale ti lidé mě uráželi po celý zápas,“ nechal se slyšet Adebayor. „I během rozcvičování mě uráželi. Útočili na mou osobu a říkali věci, které se neposlouchají dobře,“ dodal šestadvacetiletý hráč, jenž v létě do City přestoupil právě od Kanonýrů.

Pořadatel v bezvědomí

„Nic takového jsem neplánoval, určitě ne. Ani jsem nevěděl, že bych mohl v zápase skórovat. Přepadly mě emoce, udělal jsem něco, čeho teď lituji,“ řekl Adebayor poté, co už věděl, že z půlky plná láhev vržená z davu rozvášněných fandů hostujícího mužstva trefila pořadatele, který na chvíli upadl do bezvědomí. „Pořadateli bych se za to rád omluvil, proč bych se mu nemohl omluvit,“ řekl osmatřicetinásobný reprezentant Toga.

„Nikoho jsme zatím nezatkli. Je teď na klubu, bezpečnostní službě a fotbalové asociaci FA, jestli bude chtít případ řešit dál,“ řekl mluvčí policie z Manchesteru. „Pořadatel byl raněn lahví do hlavy. Dostali jsme informaci, že byl několik sekund dokonce v bezvědomí, než ho převezli do nemocnice. Fanoušci Arsenalu byli vyprovokováni Adebayorovými oslavami,“ dodal.

Krev na tváři Van Persieho

Aby toho nebylo málo, Adebayor si v jednom ze střetů během utkání doslova vyšlápl na hostujícího Van Persieho. V 72. minutě se totiž po vzájemném kontaktu otřel domácí forvard špunty svých kopaček o tvář útočníka Arsenalu. „Jsem zklamaný a smutný z toho bezmyšlenkovitého a záludného šlápnutí svého bývalého spoluhráče,“ řekl Van Persie.

„Moje kopačka se dotkla jeho hlavy, přiznávám. Po zápase jsem se mu omluvil, ale on se se mnou nechtěl bavit,“ prozradil Adebayor, pro něhož se i přes vstřelený gól rozhodně nejednalo o zrovna šťastný den. O útočníkově osudu by v pondělí měla rozhodnout komise anglické fotbalové asociace.

Pokud asociace FA rozhodne, že Adebayor za oba incidenty nese osobní vinu, hrozí mu zákaz startu na dva až tři zápasy. „Nevím, co jsem udělal špatného, abych dostal stopku,“ řekl překvapený Adebayor deníku The Sun. „Neslyšel jsem, že by se mnou chtěl někdo od policie nebo FA mluvit. Z klubu mi nikdo nic neříkal,“ zakončil Adebayor, jenž svým sobotním vystoupením zklamal nejednoho fotbalového fanouška.

Reklama